Svet

Njujork tajms: Administracija SAD veruje da su napad na Kremlj izveli Ukrajinci

SrbijaRealno/Njujork/25.05.23. – Američka administracija veruje da je napad dronom na Kremlj početkom maja izvela ukrajinska obaveštajna agencija, preneo je „Njujork tajms“ citirajući izvore. Prema njujorškom listu, „američke obaveštajne agencije ne znaju koja jedinica je izvela napad“, i nije jasno da li je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski bio upoznat sa operacijom, prenele su agencije.

„Njujork tajms“ je naveo da su „neki američki zvaničnici u početku mislili da je napad inscenirala ruska vlada“, ali da su posle napada „SAD presrele razgovor u kojem se čuju ruski zvaničnici kako pričaju o preliminarnoj istrazi Moskve o napadu“ „U tim razgovorima, ruski zvaničnici deluju da su iznenađeni upadom dronova i okrivljuju Ukrajinu. Američki zvaničnici su rekli da im je ovaj obaveštajan podatak pomogao da se uvere da napad nisu izveli Rusi“, navodi američki list.

Pres služba ruskog predsednika saopštila je da je Ukrajina pokušala da dronovima napadne rezidenciju Vladimira Putina u ranim jutarnjim časovima 3. maja, a da je ruska vojska uspešno neutralisala dva drona koja su ciljala Kremlj i da Putin nije povređen.

Back to top button