Svet

Њујорк тајмс – хиљаде цивила жртве америчких дронова на Блиском истоку

СрбијаРеално/ЊУ ЈОРК/19.12 – Поверљива документа Пентагона показују да су бројни амерички ваздушни напади на Блиском истоку били засновани на мањкавим обавештајним подацима, што је резултирало хиљадама невиних жртава, укључујући и децу.

Документа да којих је дошао Њујорк тајмс потичу из скривене архиве Пентагона о америчком ваздушном рату на Блиском истоку од 2014. године.

За више од 1.300 извештаја Пентагона о цивилним жртвама за који угледни лист истиче да сведоче да је ваздушни рат у Ираку, Сирији и Авганистану вођен на основу дубоко погрешних обавештајних података, што је довело да преурањеног и често непрецизног гађања и смрти хиљада цивила, од којих су многи деца.

С друге стране, указује се на чињеницу да су војни званичници обећавали рат „свевидећим дроновима и прецизним бомбама“.

Њујорк тајмс наглашава да ниједан од извештаја који сведоче о катастрофалном неуспеху ваздушних операција није довео до покретања дисциплинског, а камоли кривичног поступка.

Исплаћено је десетак одштета, иако су многи преживели остали са инвалидитетом који захтева скупу медицинску негу. Ретки су документовани напори да се идентификују основни узроци или науче лекције.

Истрага Тајмса је утврдила да је чак и када је Пентагон признао цивилне жртве неког од напада, њихов број био је значајано умањен. Њујоршки лист тврди да је биланс невиних жртава скоро двоструко већи од онога што признаје америчка војска.

Међу бројним примерима лоше изведних ваздушних операција, истиче се напад на три наводна центра за обуку Исламске државе на северу Сирије када је уместо званично пријављених 85 усмрћених екстремиста заправо страдало 120 мештана села који су потражили уточиште од експлозија и пуцњаве у кућама далеко од линије фронта.

Новинари Њујорк тајмса посетили су више од 100 локација на Блиском истоку које су биле погрешне мете и интервјуисали преживеле, као и америчке званичнике.

Back to top button