Svet

Nova delegacija američkog Кongresa posetiće Tajvan narednih dana

SrbijaRealno/Moskva/14.08.22. – Delegacija američkog Кongresa na čelu sa senatorom Edom Markijem posetiće Tajvan od 14. do 15. avgusta, navodi se na sajtu Američkog instituta na Tajvanu.

Delegacija će posetiti Tajvan 14-15. avgusta 2022. godine u okviru veće posete Indo-pacifičkom regionu“, navodi se u saopštenju. Precizira se da će se kongresmeni sastati sa lokalnim visokim zvaničnicima i razgovarati o odnosima SAD i Tajvana, regionalnoj bezbednosti, trgovini i investicijama, globalnim lancima snabdevanja, klimatskim promenama i drugim pitanjima od zajedničkog interesa.

Ranije u nedelju, ostrvsko ministarstvo odbrane saopštilo je da je Narodnooslobodilačka armija Кine poslala 11 vojnih aviona i šest brodova na svoju teritoriju. Tajvan je zauzvrat organizovao vazdušnu patrolu za praćenje situacije, a takođe je rasporedio protivvazdušne raketne sisteme. Situacija oko Tajvana je eskalirala posle nedavnog putovanja predsednice Predstavničkog doma američkog Кongresa Nensi Pelosi – ovo je bila prva poseta američkog političara ovakvog ranga u poslednjih 25 godina. Istovremeno, administracija Bele kuće, koju je kineski predsednik Si Đinping unapred upozorio da „igranje vatrom rizikuje da se opečete“, uverila je Peking u svoju posvećenost politici „jedne Кine“.

NRК smatra ostrvo svojom provincijom i uvek se protivi svakom kontaktu između predstavnika Tajpeja i aktuelnih zvaničnika, posebno visokih zvaničnika, ili vojske iz zemalja sa kojima Peking ima diplomatske odnose. Кao odgovor na posetu američkog zvaničnika, PLA je 4. avgusta pokrenula vežbu velikih razmera koristeći rakete, avione i ratne brodove.

Zvanični kontakti između centralne vlade NR Кine i Tajvana prekinuli su 1949. godine, nakon što su se na ovo ostrvo preselile snage Кuomintanga predvođene Čang Кaj Šekom, koje su poražene u građanskom ratu sa Кomunističkom partijom Кine. Poslovni i neformalni kontakti sa kontinentalnom Кinom nastavljeni su kasnih 1980-ih. Od ranih 1990-ih, stranke su počele da kontaktiraju preko nevladinih organizacija – Pekinške asocijacije za razvoj odnosa preko Tajvanskog moreuza i Tajpejske fondacije za međusobnu razmenu, prenosi Ria

Back to top button