Svet

Нова ковид вакцина, даје се без игле

СрбијаРеално/ЛОНДОН/19.12 – Нова ковид вакцина која се може применити без игала, тренутно је у фази тестирања на универзитету у Уједињеном Краљевству. Нова технологија примењује се на специфичан начин – помоћу млаза ваздуха вакцина се „гура“ у кожу, а ова метода могла би да представља алтернативу свима који се плаше игала, саопштио је Универзитет у Саутемптону.

Нова вакцина против корона вируса користи технологију ДИОСваx Кембриџ Универзитета и могла би да се производи и дистрибуира у облику праха. Уколико се испитивање покаже успешним, ова технологија би подстакла глобалне напоре за масовну вакцинацију, преноси Еуронеwс.

„Ово није само „још једна“ вакцина против корона вируса јер узима у обзир нове варијанте вируса, као и све у свету познате вирусе корона“, рекао је Саул Фауст, главни клинички истраживач и директор установе за клиничка истраживања у Саутхемптону Националног института за здравствена истраживања.

Истраживачи су пронашли типове антигена који су исти у свим вирусима корона, и онима којима се заражавају само животиње. Ова технологија, како додаје, могла би да пружи широку заштиту огромном броју људи.

Вакцина ради на „наоружавању“ нашег имунитета блокирањем ц́елија које носе спајк протеин, штитец́и организам од ковида. Истраживачи истичу да, пошто вирус стално мутира, постоји ризик од резистентних сојева на вакцину, будући да, уколико се промени спајк протеин вакцина више неће моћи да га препозна.

Како би то решио, тим из Кембриџа је тражио различите типове антигена, који су исти у свим корона вирусима који су се до сада јавили у природи. За разлику од вец́ине вакцина против ковида 19 које користе секвенцу РНК за спајк протеин у првим изолованим узорцима јануара 2020, ова нова технологија има за циљ да предвиди како би вирус могао да мутира, што би, у теорији, могло да нуди бољу заштиту.

„Наша вакцина је иновативна, како у погледу начина на који подстиче имуни систем, тако и у погледу начина на који се прима. Најважније, то је први корак ка универзалној вакцини против вируса корона коју развијамо, штитећи нас не само од варијанти ковида 19, већ и од будућих корона вируса“, рекао је професор Џонатан Хини са Универзитета Кембриџ и компаније ДИОСинВаx.

Универзитет сада тражи волонтере који су примили две дозе вакцине, али не и трећу да учествују у његовом испитивању вакцине прве фазе.

Back to top button