Izdvojene vestiSvet

Нове мере у Чешкој и Словачкој, невакцинисани не могу у угоститељске објекте

СрбијаРеално/БЕОГРАД/22.11 – Особе које нису вакцинисане против корона вируса, а немају доказ да су недавно преболеле ковид-19, од понедељка неће моћи ући у угоститељске објекте и јавне службе у Чешкој и Словачкој, након што су те земље забележиле пораст броја заражених и хоспитализованих.

Обе земље усвојиле су те мере прошле недеље, а суседна Аустрија увела је у понедељак локдаун за све становнике.

Чешка је влада послала војнике у испомоћ болницама, у којима се 700 људи налази на одељењима за интензивну негу. Касније у понедељак влада ће расправљати о могућем увођењу ванредног стања које би омогућило студентима медицине да помогну болницама, пише Блиц.

По одлуци чешких власти само особе коју су вакцинисане или имају доказ да су преболеле ковид-19 у последњих шест месеци моћи ће посетити ресторане, хотеле, јавне установе или догађаје попут спортских утакмица.

Лекарска комора залаже се за још рестриктивније мере, односно за локдаун.

У Чешкој би убрзо требало доћи до формирања нове владе, након што је странка премијера на одласку Андреја Бабиша поражена на изборима у октобру. Бабиш је поручио да Чешка неће увести локдаун, док су представници победничке коалиције такође говорили против локдауна и затварања школа.

Демонстрације против нових мера очекују се испред Прашког дворца касније у понедељак.

У великим деловима Словачке по одлуци владе ресторани смеју послуживати храну само на терасама, а невакцинисани не могу у ресторане.

Владе рестрикцијама желе повећати број вакцинисаних. Око 60 посто Чеха примило је барем једну дозу вакцине против цовида-19, док је 46.8 посто Словака вакцинисано против ковида-19, а мање је вакцинисаних него у Словачкој, само у Румунији и Бугарској од земаља ЕУ.

Back to top button