Društvo

Нови сој короне “ОМИКРОН”, научници кажу застрашујућа мутација

СрбијаРеално/БЕОГРАД/26.11 – Поново се десило оно што смо већ неколико пута прошли од почетка пандемије – цео свет је у паници због открића новог соја корона вируса, а последња откривена варијанта је и најмутиранија до сада – има толико дугу листу мутација да ју је један научник описао као “застрашујућу”, док је други рекао да је то најгори сој који су видели.

Варијанта је забележена недавно и потврђени случајеви су још углавном концентрисани у једној провинцији у Јужноафричкој Републици, али су случајеви пријављени и у Боцвани, Хонгконгу и Израелу. Данас је потврђено да је нови сој стигао у Европу. У Белгији је потврђен први случај новог соја корона код младе жене, која није била вакцинсана, а која се вратила из Египта, пише Блиц.

Светска здравствена организација (СЗО) сазвала је хитан састанак. Неки светски лидери су одмах реаговали на вест о појави новог соја, најављујући нове мере предострожности и ограничења путовања, док су берзанска тржишта широм света доживела пад изазван неизвесношћу.

Велика Британија, која има велико искуство са праћењем “забрињавајућих сојева“ поставила је забрану директних летова из шест афричких земаља, исту меру су предузеле и Немачка, Италија, Аустрија, Сингапур и Израел, а очекује се да ће забрана летова из јужног дела Африке бити уведена на нивоу целе Европске уније.

И азијске земље почеле су да пооштравају рестрикције. Јапан је такође одлучио да пооштри граничне контроле за посетиоце из Јужноафричке Републике и још пет афричких земаља, а индијски здравствени званичници су данас ставили све државе у стање приправности, захтевајући да изврше ригорозан преглед и тестирање путника.

У јавности се одмах се постављају питања о томе колико брзо се нова варијанта шири, да ли је способна да заобиђе заштиту коју пружају вакцине и шта треба учинити у вези са тим.

Варијанта се зове Б.1.1.529, али јој је СЗО у петак дао име “омикрон”.

Back to top button