Izdvojene vestiSvet

Нови Зеланд од 3. децембра укида строга ковид ограничења, уводи нови систем

СрбијаРеално/БЕОГРАД/22.11 – Нови Зеланд ће од 3. децембра усвојити нови систем живота са корона вирусом, чиме ће се окончати строга ограничења и омогућити предузећима да послују у највећем граду Новог Зеланда, изјавила је данас новозеландска премијерка Джасинда Ардерн.

“Горка истина је да је делта сој ту и да не иде нигде, али Нови Зеланд је добро припремљен да се позабави тиме због наше високе стопе вакцинације и наших најновијих безбедносних мера, укључујући систем семафора и вакциналну пропусницу”, изјавила је Ардерн, преноси агенција Ројтерс.

Нови систем ће регионе означавати као “црвене”, “наранџасте” или “зелене” у зависности од њиховог нивоа изложености ковиду-19 и стопе вакцинације.

Највећи град у земљи Окланд, епицентар избијања делта соја, најпре ће бити означен “црвеном” бојом, што значи да ће ношење маски за лице бити обавезно и биће уведена ограничења за јавна окупљања.

Ардерн је истакла да је око 83 одсто грађана Новог Зеланда потпуно вакцинисано, док је 88 одсто примило прву дозу.

Уз географску изолацију, Нови Зеланд је применио нека од најстрожих ограничења у вези са пандемијом међу земљама Организације за економску сарадњу и развој, ограничавајући ширење ковида и помажући економији да се опорави брже од многих других земаља, наводи Ројтерс.

Земља од пет милиона становника до сада је пријавила око 7.000 случајева ковида-19 и само 39 смртних случајева.

Њена међународна граница је, међутим, и даље затворена и није познато када ће се поново отворити.

Back to top button