Društvo

NVO SOLIDARNOST ZA DECU POZDRAVILA POČETAК OBAVEZNOG SКRININGA NOVOROĐENČADI NA SMA

SrbijaRealno/Beograd/14.09.2023. – Generalni sekretar organizacije „Solidarnost za decu“ Snežana Bisenić istakla je u ime te organizacije da je veliki korak ka poboljšanju uslova života dece i njihove zaštite u našoj zemlji činjenica da je danas počelo obavljanje obaveznog, zakonom propisanog skrininga svih novorođenih beba na bolest spinalne mišićne atrofije.

Izuzetno je značajno i to što je u upotrebi metoda koja ima izuzetno visoki procenat pouzdanosti, što doprinosi ranom otkrivanju ove opake bolesti, tako da deca kod koje se ustanovi spinalna mišićna atrofija imaju mogućnost da brzo počnu lečenje i po njegovom okončanju nastave svoj život apsolutno normalno.

Uz to, organizacija „Solidarnost za decu“ podržava i pozdravlja odluku Vlade Republike Srbije da se skrining novorođenčadi na SMA obavlja o trošku države, kao i da se lečenje dece kod koje se ustanovi spinalna mišićna atrofija takođe obavlja o trošku države, istakla je gospođa Bisenić.

Takođe, pošto su nam iz bliske prošlosti poznate scene odbijanja pojedinih roditelja da vakcinišu svoju decu MMR vakcinama iz krajnje apstraktnih razloga, što je prouzrokovalo bujanje dečijih bolesti za koje smo do tada verovali da više ne postoje u našoj zemlji, „Solidarnost za decu“ poziva sve roditelje novorođenih beba da pokažu odgovornost i ne odbijaju obavezan skrining njihove dece na SMA, podsećajući da je to sada i njihova zakonska obaveza.

Back to top button