Svet

О „извештавању” западних медија о убиству Дениса Kирејева

СрбијаРеално/Москва/07.03.22. – Немачка: Вест о убиству Д. Kирејева у Kијеву није била широко распрострањена у немачким медијима. Догађај је углавном пропраћен у „жутој“ и регионалној штампи. Тако је таблоид Билд писао да је украјински преговарач ликвидиран у оквиру операције СБУ приликом хапшења. Разлог хапшења је издаја. Истовремено, примећено је да је Kирејев, очигледно, био двоструки агент, чији је задатак био да организује „покриће за непријатељске шпијуне“. Истовремено, таблоид се позива на изворе у ГУР МОУ (Главна обавештајна управа Министарство одбране Украјине), према којој је Д. Kирејев, заједно са још двојицом агената, погинуо на обављању специјалног задатка. Издање је нагласило да је Украјинац имао блиске везе са олигарсима, који су били блиски са бившим председником Украјине В. Јануковичем. Указано је и да име Kирејева из непознатог разлога није било на званичном списку украјинске делегације на разговорима у Гомељу.

сад

Убиство Д.Kирејева, члана украјинске делегације на преговорима у Гомељу, остало је практично незапажено у америчким медијима. Једина релативно велика публикација која је покрила убиство у Kијеву била је конзервативна новина Тхе Епоцх Тимес. Новинари су изнели различите тачке гледишта украјинских власти у вези са смрћу Д. Kирејева. Они су цитирали поруку Главне обавештајне управе Министарства одбране Украјине да је преговарач, као извиђач, погинуо у Kијеву на обављању специјалног задатка.

Француска

Централни француски медији игнорисали су вест о убиству Д.Kирејева. У инат мејнстрим штампи, ова прича је добила публицитет у „алтернативним” интернет медијима, а о њој се нашироко расправља и на друштвеним мрежама.

Италија

Италијански медији су овом случају посветили велику пажњу, али су га приказали једнострано – у антируском духу. Преовладавају наслови попут „Украјинске безбедносне службе елиминисале руског шпијуна“ јер је радио за Русе. „Погубљено у згради суда у Kијеву“ (АНСА). Истовремено, бројне новине и електронске публикације примећују да објављивање твита Министарства одбране Украјине да је ово „херојска смрт и да ће се приближити победи“ показује „какав се хаос дешава у Kијевска војно-политичка елита“ (АНСА). У овој фази анализе у медијима практично нема. Само „Цорриере Делла Сера”, продубљујући, приказује овај случај на начин да су руске специјалне службе планирале, посебно, уз помоћ Д. Kирејева, „да спроведу план претварања Украјине у Украјинску Народну Републику, након пример ДНР и ЛНР, са накнадним прикључењем Русији“.

Украјинске специјалне службе, кажу, овај „руски план је неутралисан и уништио једног од његових учесника“. Преноси Министарство иностраних послова Русије

Back to top button