BeogradIzdvojene vesti

Обележен Дан Народног позоришта у Београду: Микију Крстовићу уручена награда “Раша Плаовић”

СрбијаРеално/БЕОГРАД/22. 11. – Дан Народног позоришта у Београду и 153. рођендан тог театра обележен је данас на Великој сцени где је престижну награду “Раша Плаовић”“ примио глумац Миодраг Мики Крстовић.

Крстовић је награђен за најбољу улогу ове године у представи “Цемент Београд“” према драми Хајнера Милера, у режији Себастијана Хорвата, у продукцији Београдског драмског позоришта. У жирију који је одлучио о награди били су Драгана Бошковић, Драгана Варагић, Бранислав Томашевић, Жељко Хубач и Ђурђа Тешић.

Награда “Раша Плаовић”“ афирмише највеће вредности позоришне глуме на подручју Београда у протеклој сезони 2020/2021. Лауреат је однео награду у веома жестокој конкуренцији својих надарених колега, који су у многим театрима престонице остварили значајне улоге новијег датума, пише Тањуг.

Како је навео жири, у дуодрами која чини други део представе “Цемент Београд”“, у племенитој игри са партнерком, словеначком глумицом Миленом Зупанчич, Миодраг Мики Крстовић је непоновљиво оживео крај разумног живота свог јунака Милоша, као и крај историје цивилизације и еволуције.

“Распад Милошевог менталног система не укида га у тумачењу Крстовића, као људско биће. Својим телом, које постаје гробница разума, као код Бекета, Крстовић проговара, без речи, о муци комуникације, кроз коју се приказује душа”, истакао је петочлани жири.

Образложење је прочитала председница жирија театролог и драматург Драгана Бошковић.

Видно узбудјен и срећан, а пре свега скроман и пријатно изненађен похвалним речима, Крстовић је само кратко, духовито рекао:

“После овако прелепог образложења, више нећу моћи да играм ову представу. Мораћу сваки пут да заслужим награду и овакве речи“. Хвала вам бескрајно што сви у сали заједно са мном делите овако велику радост”, казао је лауреат“.

Нови в.д. управника Светислав Буле Гонцић честитао је свима 153. рођендан Народног позоришта, које је основао кнез Михаило 1868. године.

” Желим да сачувамо достојанство ове куће где је поникла наша драмска литература, као и великани драме, да сачувамо традицију, напредујемо и уздижемо се, будемо поносни и понизни. Позориште је преживело разне револуције, а сада се налази већ скоро две године у пандемијском изазову. Ово позориште је ваше и немојте га никоме дати, чувајте га љубоморно за генерације које долазе“ “, рекао је Гонцић.

Водитељи церемоније Дана Народног позоришта глумци Драган Матејић и Нина Нешковић представили су преглед нових продукција театра у сезони 2020/2021, где се у сектору Драме издвајају комади – „”Илузије”“ Пјера Корнеја, у режији Николе Завишића, “„Орландо”“ према роману Вирџиније Вулф, редитеља Бојана Ђорђева, “„Вуци и овце”“ Александра Николајевича Островског, у режији Егона Савина и “„Власт”“ Бранислава Нушића, у редитељској поставци и адаптацији текста – Милана Нешковића. На прелазу сезоне 2019/2020. и 2020/2021, као прва премијера у пандемији, одиграна је драма “„Васа Железнова и други”“ Максима Горког, у режији госта из Хрватске – Златка Свибена.

Од балета, изведене су премијере “„Мамац“”, “„Седам смртних грехова”“,” „Алиса“” и “„Микеланђело”“, а од опера – “„Орфеј” и “Еуридика”“, као и многи свечани Гала концерти одломака из опера сваког месеца.

Награда Народног позоришта за најбољу представу у оквиру репертоара 2020/2021. припала је руској драми “„Вуци и овце“”, а награду је примио редитељ Егон Савин.

Награде НП за најбоља индивидуална премијерна уметничка остварења у овом периоду добили су глумци Олга Одановић, Александар Ђурица и Никола Вујовић, али и балетски солисти – Сања Нинковић, Игор Пастор и Дејан Коларов.

Глумица Олга Одановић је такодје добила и Печат за допринос и рад у НП и том приликом изјавила да је пресрећна што је двоструки добитник на Дану позоришта, и духовито приметила да је то можда што јој ускоро следи пензија.

Волела бих да ови млади глумци увек буду лојални, одани, посвећени овом послу, да представљају стубове културе театра од националног значаја, видно емотивна истакла је Одановић.

Печат су добили још првакиња опере Јасмина Трумбеташ Петровић, првакиња драме Вера Чукић, чувена балерина Ашхен Атаљанц и други.

Плакете НП поводом значајних активности у оквиру ове куће добили су директор Балета Константин Костјуков, као и Музеј града Београда, који има значајњу сарадњу са националним театром, за почетак су донирали престижни клавир бренда „Стаинwаy & Сонс“.

Похвале по одлуци Управног одбора, за резултате у раду од изузетног значаја добио је Сектор драме – ансамбл представе „”Васа Железнова”“ за групну игру, глумци Даниела Угреновић, Сена Ђоровић, Милош Ђорђевић, Зоран Ћосић, Ива Милановић, Драган Секулић и Теодора Драгичевић, костимограф Маја Мирковић, и други.

У сектору опере Похвале су добили ансамбл представе “Орфеј и Еуридика”“, првакиња опере Александра Ангелов, редитељи Александар Николић и Ивана Драгутиновић Маричић, као и диригент Зорица Митев Војновић.

Дирекција балета је Похвале примила за ансамбле четири представе: “Алиса”“, “Мамац”“, “Микеланђело”“ и “Седам смртних грехова”“, као и за појединце Милену Огризовић, Мају Стојаков и Милоша Кецмана.

Златне значке за 20 година рада у позоришту примили су глумци Вања Ејдус, Нада Шаргин, Александар Срећковић Кубура, Ненад Стојменовић, Вјера Мујовић, Бојана Стефановић Торњански, Слободан Бештић, драматург Жељко Хубач и многи други.

На церемонији је речено и да су колектив ове године напустили многи уметници попут Милана Ланета Гутовића, Бориса Комненића, Тихомира Тике Арсића, Андреја Маричића, Радована Радета Миљанића.

Такође, поменути су и награђени чланови ове позоришне куће, који су освајали значајне награде протекле сезоне, глумци Нела Михаиловић (Лјубинка Бобић“), Вјера Мујовић (Вукова награда), Петар Божовић (Добричин прстен“), Слободан Бештић (Златна колајна“ Фестивала монодраме), Лјиљана Благојевић (филмска награда Павле Вујисић“), Лјубомир Бандовић и Нела Михаиловић као најбољи глумци фестивала Театар фест Петар Кочић“ у Бања Луци за драму “Балкански шпијун”“, балерина Олга Олћан (Терпсихора“), оперска дива Јадранка Јовановић (Деспот Стефан Лазаревић“), и други.

Back to top button