DruštvoIzdvojene vesti

Објављена студија: Нижа стопа смртности код вакцинисаних и од нековид болести

СрбијаРеално /БЕОГРАД/ 17.11 – Не постоји повећани ризик од смртности код вакцинисаних особа у односу на невакцинисане, пише у студији америчког Центра за контролу и превенцију болести (ЦДЦ), која је спроведена за период од децембра 2020. до јула 2021. године на 11 милиона људ

Иако су смртни случајеви после вакцинације против ковида 19 пријављивани, спроведено је неколико студија за процену смртности која није повезана са коронавирусом међу вакцинисаним и невакцинисаним групама, наводи се у студији Центра за контролу и превенцију болести (ЦДЦ).

Додаје се да је стопа смртности код вакцинисаних нековид пацијента од децембра 2020. до јула 2021. године била нижа, у односу на невакцинисане.

Не постоји повећан ризик од смртности међу онима који су примили вакцину против коронавируса, наводи ЦДЦ, додајући да то јача безбедносни профил тренутно одобрених вакцина против ковида 19 у Америци.

Процењује се да је до 21. септембра 2021. године око 182 милиона особа у Сједињеним Државама било потпуно вакцинисано против ковида 19.

Клиничка испитивања показују да су “Фајзер-Бионтек”, “Модерна” и Џонсон и Џонсон” вакцине ефикасне, као и да се добро реагује на њих.

Како би се утврдило да ли постоји веза између вакцинације и смрти, потребно је упоредити смртност код вакцинисаних и невакцинисаних, али од узрока који нису повезани са короноварусом, пише у студији.

Смртност код вакцинисаних и невакцинисаних
Како би упоредили смртност између ове две групе, у студији су анализирани подаци 6,4 милиона вакцинисаних и 4,6 милиона невакцинисаних. Налази показују да они који су примили одобрену вакцину у САД “Фајзер-Бионтек”, “Модерну” или “Џонсон и Џонсон”, имали су нижи ризик од смрти у односу на невакцинисане.

После искључивања смртних случајева повезаних с ковидом 19, стандардизована стопа смртности после прве дозе била је 0.42 за “Фајзер-Бионтек”, односно 0.37 за “Модерну”, те 0.35 и 0.34 после друге дозе. Ове стопе биле су ниже од стопе 1.11 у односу на групу невакцинисаних.

Међу онима који су примили вакцину “Џонсон”, стопа смртности била је 0.84, што је ниже од стопе 1.47 међу невакцинисаном упоредном групом.

Међу особама у доби од 12 до 17 година ризик од смртности није се разликовао између вакцинисаних “Фајзеровом” и невакцинисаних. Током истраживања у овој старосној групи било је 12 смртних случајева.

ЦДЦ је, на основу ових резултата, препоручио да се вакцинишу сви старији од 12 година.

Ова студија је показала нижу стопу смртности особа које нису оболеле од ковида 19 међу вакцинисаним, у односу на невакцинисане особе од децембра 2020. до јула 2021. године.

Не постоји повећан ризик од смртности међу онима који су примили вакцину против ковида 19.

Back to top button