Kosovo i MetohijaSrbija

Обраћање председника Вучића у Народној скупштини Републике Србије

Председник Републике Србије Александар Вучић обратио се данас у Народној скупштини Републике Србије и информисао је грађане и посланике о преговорима у Бриселу и перспективама деловања српске државе на Косову и Метохији.

„Од тога како наша генерација буде решавала питање Kосова и Метохије зависи будућност наше деце и наше државе“, истакао је председник Вучић и додао да пред нама није лак задатак и да није време за превелика очекивања или очекивања која нису у сладу са реалношћу. Он је захвалио свима који су свесни важности питања Kосова и Метохије за Србију и наш народ у целини.    „Реч је о питању које је у подтексту готово сваке наше политичке теме, сваког нашег државнотворног напора, али много дубље суштинског, идентитетског, економског, и сваког другог питања. Мораћемо да наставимо да га решавамо одговорно са стратешким погледом у будућност и свести о томе какву земљу желимо да оставимо потомцима”, објаснио је председник Вучић и истакао да је то дуг према сваком припаднику нашег народа у земљи и расејању.   

Председник Вучић поручио је данас у Скупштини Србије да нама није потребан замрзнути конфликт на Kосову и Метохији јер, ако не дође до компромисног решења, можемо да дођемо у ситауцију да неко тај конфликт одмрзне. Он је додао да у Београду може да се чује како је по питању Косова и Метохије битно само да што више пролази време пошто ћемо ми бити све јачи, а Kосово све слабије.    „Економски је то тачно, али питање је да ли је тачно и политички.Западне слиле свој суд неће променити шта год да се деси и даље ће се залагати за независно Kосово или отцепљење Kосова од Србије по сваку цену. Немамо право да осионо преговарамо са Приштином, због Срба на Kосову и Метохији“, рекао је председник Вучић и нагласио да је најважније шта наша држава може да учини да помогне Србима на Kосову и Метохији.   

“Имамо ли право на арогантан, осион и бахат приступ у преговорима са Приштином? Они мисле да га имају, ја мислим да га немамо и себи сам замерио што сам у једном тренутку, слушајући најтеже увреде на рачун Србије и на рачун људи из система државе Србије, ничим поткрепљене оптужбе, реаговао бурно и узвратио непотребним увредама другој страни. Понекада не можете да трпите да три сата слушате неистине, непоштовање свега што је договорено, неуважавање чињеница, непоштовање онога што су сами потписали и прихватили, а да не реагујете”, навео је председник Вучић.

Фото Танјуг

„Данас је на Kосову и Метохији однос Срба и Албанаца један према 15, што говори о тежини ситуације са којим се суочава наш народ и држава. Срби су од доминатног народа у Средњем веку, дошли до 11 одсто 1991. године”, рекао је председник Вучић додајући да их је после било и мање, а нарочито након последњег великог егзодуса Срба и доласка међународних снага. Он је подсетио да лекари или наставници добијају за 50 одсто већа примања на Kосову и Метохији него у централној Србији, али да се и даље Срби исељавају са Kосова и да тај тренд држава није успела да промени. Такође, истакао је да је урађено много да се помогне нашем народу и да ћемо 2021. годину завршити са више од 750 или чак 800 милиона евра датих нашем народу на Kосову и Метохији.   Председник Вучић пренео је посланицима у парламенту детаље о наставку дијалога у Бриселу и истакао да су представници Приштине инсистирали на томе да их не занима шта су претходне приштинске власти потписале, већ искључиво признање тзв. Kосова. 

“Представницима ЕУ смо више пута предочили да нисмо исти. Београд је готово све из основног споразума испунио, можда постоје још неки детаљи, али оно што је основно, срж, суштина, шест од 15 тачака, Албанци нису спремни да прихвате и они то данас недвосмислено говоре”, рекао је председник Вучић и нагласио да се трудио да на пристојан начин укаже да постоји безброј тема за дијалог- енергетика, слободан проток робе, људи, услуга, нестали, али да је једина тема за Приштину била признање Kосова.    “Ситуација је много тежа за све, од њиховог када, до мог никада и ваше реакције. Нити мислим да је могуће донети другачије решење, али зато је компромис једино решење”, поновио је председник Вучић. Он је истакао да су сви споразуми објављени на веб сајту Kанцеларије за КиМ, и да то наглашава због безброј неистина које свакодневно слуша.  

“Сви могу да прочитају сваки акт у чијем потписивању је учествовала Србија, њене институције и органи. Поштујемо политичке супарнике, али у савремено доба, са промењеном парадигмом друштва и медија, није важно да ли говорите истину и да ли сте одговорни и озбиљни већ је важно да прикупите лајкове на друштвеним мрежама и то обично најекстремнијим и најнеодговорнијим ставовима. Важно је да чувамо безбедност и сигурност нашег народа на Kосову и Метохији. Безброј ризика и проблема има, али наше понашање мора да буде одговорније и озбиљније. Морамо народу да говоримо истину, а не да причамо бајке. Пуна озбиљност, одговорност, много рада и још већа подршка нашем народу, јунацима који живе и чувају наша огњишта, чувају српско име и презиме. То нико не може да нам забрани. Рационалан и прагматичан приступ решавају свих проблема, спремност и отвореност за дијалог, да све проблеме решавамо мирним путем. Ми смо суверена, независна земља, држава која има право на своје интересе, на своју територију, на живот. Тог права не желимо и нећемо да се одричемо. Тим правом никога не угрожавамо. Желимо свим људима да живе у миру и сигурности“, поручио је председник Вучић.

Извор: Танјуг

Back to top button