Politika

Обрадовић: Битка против Рио Тита није завршена

СрбијаРеално/БЕОГРАД/17.12 – Председник Српског покрета Двери Бошко Обрадовић тврди да је рудник компаније Рио Тинто у Србији практично пред отварањем, иако, оцењује, не постоје потребне дозволе и процене утицаја на животну средину и поручује да “битка” против те компаније није завршена.

Обрадовић је на конференцији за медије испред Уставног суда Србије који се, како каже, “самоукинуо и последњу деценију дозвољава кршење Устава од стране власти”, навео да је најновији пропуст те институције “недемократска и противуставна порцедура” за промену Устава на референдуму 16. јануара, преноси Тањуг.

Он оцењује да је нечувено да је тај поступак покренула Скупштина у којој, истиче, нема опозиције, те да је пар месеци пред референдум закон који га уређује промењен два пута и да је у медијима невидиљива она страна која се залаже за гласање против најављених промена.

Председавајући Удружења грађана Сви против Рио Тинта, професор Душко Кузовић рекао је да је одлука Скупштине Лознице о укидању просторног плана за изградњу рудника литијума недовољна.

Кузовић је изнео захтеве упућене председнику Србије и другим надлежнима да ставе ван снаге Просторни план подручја посебне намене на пројекат Јадар, пониште издате истражне дозволе за литијум, наложе повлачење механизације са терена, врате намену земљишта на простору планираног рудника у пољопривредно, утврде штету, омогуће исплату одштете и позову одговорне да поднесу оставке и правно одговарају.

Кузовић и Обрадовић су медијима приложили примерак плаката који, какотврде, кружи Чачком и етикетира новинарку, адвоката и, додају, посебно проблематично, малолетника, иначе сина локалног функционера Двери, због учешћа на протестима.

Обрадовић је том приликом показао и прекршајну пријаву због блокаде саобраћајнице у Преељини коју, каже, неће платити и позвао је грађане са истим пријавама јаве покрету Двери, који ће им пружити правну помоћ.

Back to top button