Srbija

Обрадовић: Испуњена обавеза усклађивања са Уставом

СрбијаРеално/БЕОГРАД/27. 11 – Министарка за државну управу и локалну самоуправу Србије Марија Обрадовићј указала је да се, осим укидања цензуса, новоусвојеним Законом о референдуму уводи и референдумска кампања која траје 45-60 дана.

Такође, Влада ће имати обавезу да састави информацију о разлозима за и против предлога о ком се одлучује и да је достави на адресу сваког бирача.

Обрадовић је за РТС рекла да је Законом о референдуму Србија испунила обавезу усклађивања са Уставом из 2006.

“Да то нисмо ускладили, били бисмо у великом проблему, јер је то наша обавеза као и усклађивање са европском законском регулативом”, објаснила је Обрадовић и истакла да су добили похвале европских међународних институција и Венцијанске комисије.

Навела је да је раније, за успех референдума било потребно да опцију изабере 50 одсто укупног броја бирача, а да ће од сада већина од изашлих бирача доносити одлуку.

Осим тога, уводи се и референдумска кампања.

“Референдумска кампања ће трајати 45-60 дана пре референдума, а Влада има обавезу да састави информацију коју доставља свима на адресу пребивалишта, у којој наводи разлоге за или против”, истакла је Обрадовић.

Ове измене важе и на локалу, тако да ни на локалу више неће важити цензус.

Марија Обрадовић је рекла да твај закон нема никакве везе са Косовом и Метохијом и “Рио Тинтом”.

“Апсолутно нема никакве везе с Косовом или ”Рио Тинтом”, таква кампања против владе је позиционирање пред предстојеће изборе”, оценила је Марија Обрадовић.

Истакла је да још не постоји ни став Владе у вези са “Рио Тинтом”, јер су у припреми студије и истраживања.

Ипак, каже да и “Рио Тинто” признаје да негде јесте изазвао еколошке последице, тако да је и због тога Влада јако опрезна.

Back to top button