Politika

Обрадовић: Забринули се за референдум тек после уплате

СрбијаРеално/БЕОГРАД/7.12 – Министарка државне управе и локалне самоуправе Марија Обрадовић каже да нису на месту замерке организатора еколошког протеста Саве Манојловића да није било јавне расправе приликом доношења Закона о референдуму, јер је, тврди, јавна расправа била у октобру и новембру још 2019. године када је “закон прво писан”.

Такође, како каже, била су три округла стола у Београду, Нишу и Новом Саду, а расправа је поново одржана у јулу ове године.

“Е сад, искрено, ја нисам знала да ће господа тада бити на мору. Кад пишете озбиљан документ за државу вас не занима годишњи одмор, ви шаљете коментаре на закон. 21 удружење и 34 физичка лица поднела су коментаре на закон током јавне расправе, добар део тих примедби је усаглашен и разматран”, рекла је Обрадовић у Скупштини Србије, преноси Тањуг.

Подсећа и да је кад је реч о потписима то је 40 динара по човеку.

“Ја не знам зашто то множе са 30.000 и причају о 10.150 евра. Па ко ти тражи 10.000 евра на гомили? Па нећеш дати 10.000 евра и добити 30.000 потписа. Не продаје се то на кило”, поручила је министарка.

Суштина код прикупљања потписа је да неко стане иза идеје, односно онај ко верује треба да да свој потпис, личну карту и 40 динара.

“Верификација и аутентичност потписа. То је проблем Сави Манојловићу и онима око њих. Нема људи који ће именом и презименом и документом да гарантују да стоје иза њихове идеје”, оценила је Обрадовић.

Такође, указала је да ко нема 40 динара може и електронски да да потпис, а то, подсећа, не кошта ништа.

“У реду, ево електронски, пријави се на портал е управе, нек ти организује Саво Манојловић бесплатно преко портала е управе. Нема проблема са потписима осим ако немаш ко да ти потпише или хоћес да купиш на кило? Па где то тако има? Можда негде у некој шуми”, одговорила је министарка.

Одговарајући на примедбе које се тичу цензуса, она је подсетила да у Уставу из 2006.године пише да нема обавезне већине.

“Суштина је референдум ће успети ако за њега гласа већина од изашлих, то пише у Уставу 2006. Како се не сетише раније да причају како то не ваља. Али како је легла уплата онда се појавила забринутост. Ја то зовем заринутост по уплати. Кад легне, ти постајеш забринут за неки друштвени проблем”, рекла је Обрадовић.

Обрадовић је рекла да се зна да су избори у априлу и да би било најбоље да крену са прикупљањем потписа и изађу на њих.

“Имамо једну опозициону колону, Саво другу, Зеленовић трећу пошто има друге захтеве, и колико год да буде добродошли су, ово је демократија, па да видимо шта људи мисле”, поручила је Обрадовић.

Back to top button