Društvo

Очекује се хладнија зима, први снег већ у новембру

СрбијаРеално/БЕОГРАД/12.11. – Анализирајући све факторе, очекује нас температурно просечна зима, уз могућност да први део буде хладнији од просека, а први снег можемо очекивати већ у новембру. Прави удар хладноће имаћемо у децембру и јануару, када би нашу земљу могле да задесе обилне падавине, ветар и јак мраз. Најхладније ће бити крајем јануара, када ће најниже просечне температуре бити -15 степени Целзијусових, тврде метереолози. “Зима ће количински бити богатија падавинама, а очекују нас чести удари јаког ветра, обилнији планински снег и чешћи бели покривач у низијама у односу на протекле зиме. Очекује се да други део зиме буде мало топлији од просека,” каже прогностичар Марко Чубрило.

Kако додаје, када је Београд у питању, делује да би у престоници било између 13 и 18 дана са снежним покривачем на тлу што је око просечних вредности или мало више од тога, али и знатно више у односу на протекле зиме.

“У кошавском подручју би било честе појаве кошаве, док планински део, како Србије тако и региона, може очекивати јако добру зимску сезону уз обилан снег,” закључује Марко Чубрило. Оно што је за сада извесно јесте да се неће поновити прошла година када смо имали трећу најтоплију зиму у Србији од 1951. године, док је она била друга најтоплија у Београду још од 1888. године, када су почела да се врше метеоролошка мерења у престоници. Најтоплија зима, како у Београду тако и у целој Србији, била је 2007. године. Са друге стране, најхладније зиме, према подацима РХМЗ, биле су 1954, 1963, 1985, 1964. и 2003. године.

Прогнозе Републичког хидрометеоролошког завода (РХМЗ) крећу се у истом правцу и показују да би први снег и суснежица у нижим крајевима могли да се очекују већ око 20. новембра. Ипак, јаче падавине имаћемо тек са званичним почетком зиме.

Back to top button