Društvo

Од почетка 2021.године 33.000 саобраћајних удеса, 483 страдалих

СрбијаРеално/БЕОГРАД/17.12 – Од почетка године на путевима у Србији догодило се око 33.000 саобраћајних удеса, у којима су настрадале 483 особе, изјавио је данас Владимир Вида из Управе саобраћајне полиције и навео да је 76 особа страдало у саобраћајним несрећама у којима је неко од возача био под дејством алкохола.

Вида је рекао да је претходне недеље спроведена акција полиције усмерена на откривање возача под дејством алкохола и психоактивних супстанци, а да су резултати показали да је више од 1.300 возача било под дејством алкохола и 61 под дејством наркотика.

“Поред свих апела и упозорења имамо велики број оних који чине најтеже прекршаје“, рекао је Вида за РТС.

Додао је да је из године у годину све већи број возача под дејством алкохола или психоактивних супстанци.

„Забрињавајући је податак да је од почетка године 76 особа настрадало у саобраћајним незгодама у којима је неко од возача био под дејством алкохола, а 15 у незгодама где је неко од возача био под дејством наркотика“, рекао је Вида.

Упозорио је да је управо ово период године у којем се чешће догађају саобраћајне незгоде и апеловао на возаче да воде рачуна и поштују прописе како би се избегле најтеже саобраћајне незгоде.

„Далеко од тога да су услови на путевима идеални за вожњу, а са друге стране, ако додамо и неопрезност возача и често конзумирање алкохола на славама и новогодишњим прославама, догађало се и током претходних година да имамо стање безбедности саобраћаја далеко од пожељног и идеалног“, казао је Вида.

Подсетио је да је возачима који нису професионалци дозвољено да имају 0,2 промила алкохола у крви, али је нагласио да не треба лицитирати да ли је то чаша вина или чашица ракије већ да је савет да се алкохол не конзумира када се седа за волан јер и најмања количина делује на стање возача и технику вожње.

Вида је навео да су од почетка у саобраћајним незгодама настрадале 483 особе, што је, како каже, 15 особа више него прошле године.

“Претходна година не би требало да буде референтна због знатно мањег броја возила на путевима. Ако поредимо са 2019. годином, настрадале су 33 особе мање, што је заиста позитивно, али далеко од броја којем тежимо“, казао је Вида.

Како каже, ако се гледају апсолутни бројеви, највише људи страда на ауто-путевима, али да у обзир треба узети да је на њима и највише возила.

Додао је да се показало да је прилично ризична саобраћајница од Појата, Крушевца, Краљева и Ужица даље ка граници са Црном Гором.

“Ту је 12 особа настрадало, а скоро 300 повређено, што су велики бројеви“, упозорио је Вида.

Back to top button