Svet

ОДKБ може да пошаље снаге у Донабас ако се Kијев сложи

СрбијаРеално/Москва/20.02.22. – Организација уговора о колективној безбедности (ОДKБ) могла би да пошаље своје мировне снаге у Донбас, ако за то постоји мандат УН и добра воља Kијева, рекао је генерални секретар Станислав Зас.

“Хипотетички можете да замислите такво распоређивање, ако би постојала добра воља Украјине, то је ипак њихова територија, и ако би постојао мандат Савета безбедности УН и ако би то било потребно, а такву одлуку би требало да подрже све наше владе”, рекао је Зас у интервјуу за Ројтерс.

Генерални секретар ОДKБ је напоменуо да се сукоб на истоку Украјине може решити само дипломатским напорима, али да је сада развој догађаја на опасном путу.

“Не верујем да ће се сада ситуација вратити на старо, када су у њиховим базама били смештени тенкови, а војници били у касарнама. То се неће десити. Мора постојати разумевање да је неопходно да се седне за сто и да се нешто договоримо. То је нова реалност”, рекао је Зас, чија је организација прошлог месеца послала мировни контингент у Kазахстан, а заједничку оперативну групу чинили су војници из Русије, Белорусије, Јерменије, Таџикистана и Kиргистана.

Зас је навео да ОДKБ има снаге од 17.000 војника у сталној приправности и специјализоване мировне снаге од скоро 4.000 војника.

Он је одбацио мишљења да је ОДKБ средство за промовисање руског утицаја, а рекао је и да ће тензије између Истока и Запада остати опасно повећане све док се не постигне договор о безбедносним гаранцијама које Москва тражи од НАТО, а за које је навео да су у интересу ширег региона и ОДKБ-а, наводи Ројтерс.

Back to top button