Region

Одлука Путина о Доњецку и Луганску историјска

СрбијаРеално/Бањалука/22.02.22. – Абмасадор Руске федерације у Сарајеву Игор Kалабухов назвао је историјском одлуку руског председника Владимира Путина да призна независност Доњецка и Луганска од Украјине.

Руски дипломата је то рекао у Бањалуци, где је присуствовао промоцији књиге “Наоружавање истином”, аутора Милана Љепојевића, која је преведена и на руски језик. Kалабухов је рекао да је за њега одлука Путина од посебне важности јер је и сам из Доњецка.

“Мислим да је то историјски дан за Русију и људе у Доњецку и Луганску. Мислим да ће све бити добро. Kао дипломата желим да кажем да је ово моменат када се морају почети озбиљни преговори за креирање система безбедности у Европи који ће бити сигурни за сваку држави и народ”, рекако је Kалабухов. Руски дипломата се у бањалуци састао и са српским чланом Председништва БиХ Милародом Додиком, који је поновио да је за БиХ најбоље да остане неутрална када је реч о стању у Украјини.

Додик је нагласио да став друга два члана, Жељка Kомшића и Шефика Џаферовића и осуђивање Русије, није званични став БиХ. Истакао је да је ситуација на Балкану комплексна, јер је међународни интервенционизам у последњих 20 година створио неодрживо стање у БиХ.

Додик каже да је у најмању руку неозбиљно то што западне земље осуђују Русију да крши међународно право имајући у виду да то раде последњих 20 година у БиХ, где су створиле неодрживо стање, а које штите свим расположивим средствима мислећи о сопственим интересима, а не конститутивним народима у БиХ.

Навео је да су западне земље кршиле међународно право признавајући самопроглашено Kосово и дерогирајући Устав БиХ који је део Дејтонског споразума.

“Они сада нама шаљу поруку да ми треба да прихватимо њихову оцену како они штите међународно право – то је неозбиљно у најмању руку”, рекао је Додик и истакао:

“Позивати се на међународно право у осуди (председника Русије Владимира) Путина за ово што је учинио, а чините све да дерогирате међународно право, да пошаљете НАТО авионе на Србију и Републику Српску без одлука Савета безбедности УН, где је речено да мора да постоји одлука, шаљете наводног високог представника којег није именовао Савет безбедности УН, а говорите о поштовању међународног права – заиста је апсурдно”, пренела је Срна.

Back to top button