DruštvoIzdvojene vestiŽivot i stil

Održan Prvi srpski Kongres alternativne i intergrativne medicine

SrbijaRealno/BEOGRAD/05.06.23. – Srpsko profesionalno udruženje komplementarne I alternativne  medicine SPUKAM organizovalo je Prvi srpski kongres integrativne i alternativne medicine  SKIAM-ALTERA 2023, sa međunarodnim učešćem koji je održan drugog i trećeg juna u Hotelu “M”.

Prvi  kongres okupio je stručnjake iz Srbije i inostranstva kako bi zajedno razmatrali brojna pitanja vezana za tradicionalnu-integrativnu-komplementarnu-alternativnu  medicinu. 

Cilj Prvog kongresa SKIAM-ALTERA 2023 je da ponudi  mogućnost  naučnicima  i stručnjacima iz prakse da prenesu rezultate istraživanja, podele praktična znanja i iskustva u ovoj oblasti.  

Jedan od važnijih  ciljeva je razmena iskustava u pogledu legislative i regulative ove oblasti lečenja I isceljivanja.

Srbija je prva zemlja u region koja je, davne 2005, zakonom i prvilnikom omogućila integrativni pristup konvencionalne I tradicionalne-komplementarno-alternativne medicine u dijagnostici, terapiji i prevenciji.

“Možemo se pohvaliti I velikom podrškom Srpskog lekarskog društva od početka osnivanja Sekcije za akupunkturu (1980), Aktiv za kvantnu medicine (2006), Sekcije za homeopatiju (2010) I Sekcije za tradicionalnu medicine ((2012). Vreme kovida I postkovida je nametnulo multidisciplinarni pristup, pre svega, na polju prevencije. Stečeno iskustvo  u toku ovog perioda je najbolja potvrda neminove integracije konvencionalnih I alternativnih metoda dijagnostike i lečenja. Od zakonskog priznavanja ovih metoda do danas protekle su decenije. Svesni smo da je dva dana kratak period da se iznesu sva  iskustva I predlozi vezani za ovu oblast.S obzirom da je ovo prvo ovakvo okupljanje  u Srbiji I regionu, potrudili smo se da u  redovni deo programa uključimo preko 30 renomiranih predavače iz zemlje I inostranstva. Namera nam je da se upoznamo sa najnovijim dostignućima I rezultatima primene. Mišljenja smo da ćemo zaključcima sa ovog skupa moći da doprinesemo  strategiji razvoja nacionalnog plana alternativne-komplemnetarne medicine u okviru Svetske zdravstvene organizacije, koja je poslednje preporuke dala za period od 2014-2023 (The WHO Traditional Medicine Strategy 2014–2023), rekla je za portal Srbija realno Slavica Arandjelović, osnivač SKIAM-ALTERA i domaćin Kongresa.

Kongres je obuhvatio predavanja, okrugle stolove, radionice, panel-diskusije domaćih i inostranih stručnjaka, koji su preneli svoja iskustva iz tradicionalne medicine, fitoterapije, akupunkture, kvantne medicine, ajurvede, apiterapije, aromoterapije, homeopatije…

Back to top button