Region

Održana konstitutivna sjednica Nacionalnog savjeta za borbu protiv korupcije, govorilo se o nelegalnoj eksploataciji šljunka

SrbijaRealno/PODGORICA/25.01.23. – Na današnjoj konstitutivnoj sjednici Nacionalni savjet za borbu protiv korupcije razmotrio je pitanje nelegalne eksploatacije šljunka i konstatovao da je uprkos dosad preduzetim mjerama, neophodno uraditi još mnogo toga kako bi se riješio ovaj veliki problem sa kojim se Crna Gora suočava. Ocijenjeno je da je neophodna bolja koordinacija svih državnih organa koje su uključene u suzbijanje nelegalne eksploatacije u koritu Morače i drugih rijeka. Takođe, zaključeno je da je u cilju trajnog zaustavljanja nelegalne eksploatacije šljunka neophodno pooštravanje sankcija protiv kompanija i pojedinaca koje su uključene u taj nelegalni posao. 

Savjet će predložiti da Vlada angažuje Vojsku Crne Gore u cilju zaštite vodoizvorišta Bolje sestre i korita rijeke Morače. Savjet očekuje da sudska grana vlasti, Tužilastvo i Policija djeluju, kao i da se razmotri kvalifikacija tog krivičnog djela za koji je ocijenjeno da ugrožava ekonomski sistem Crne Gore. 

Premijer i predsjednik Savjeta Dritan Abazović predložio je i da Građevinska inspekcija u narednom periodu kao najvažniji prioritet sprovede rušenje i uklanjanje bespravno sagrađenih objekata koje koriste nelegalni eksploatatori šljunka. 

Savjet će u cilju efikasnijeg rada formirati i Operativni tim čiji će članovi biti zaduženi za podizanje efikasnosti svih institucija zaduženih za suzbijanje nelegalne eksploatacije šljunka i korupcije koja tu pojavu godinama podstiče. 

Na današnjoj sjednici usvojen je Poslovnik o radu. Odlučeno je da zamjenik predsjednika Savjeta bude ministar Zoran Miljanić, a članovi potpredsjednik Vlade Ervin Ibrahimović, ministri Marko Kovač, Filip Adžić, Aleksandar Damjanović, Ana Novaković Đurović, Miomir Vojinović, Dragoslav Šćekić, v.d. predsjednice Vrhovnog suda Vesna Vučković, v.d. Vrhovnog državnog tužilašva Maja Jovanović, glavni specijalni državni tužilac Vladimir Novović, direktor ANB Boris Milić, direktor UP Zoran Brđanin, direktorica ASK Jelena Perović, direktorica Uprave za inspekcijske poslove Ana Vujošević, direktor Uprave prihoda i carina Vladimir Bulajić, predsjednica Privredne komore Nina Drakić, kao i predstavnici NVO sektora Vladimir Otašević, Ana Đurnić, Ognjen Mitrović i Bojana Jokić.

Back to top button