Beograd

Одржана седница Одбора за подизање споменика Бранку Пешићу

СрбијаРеално/БЕОГРАД/04.03.22. – Заменик градоначелника Горан Весић присуствовао је данас седници Одбора за подизање споменика бившем градоначелнику Београда Бранку Пешићу у атељеу аутора споменика вајара Марка Кратохвила.

Седници су присуствовали помоћник градоначелника Андреја Младеновић, заменица председника Скупштине града Андреа Радуловић, директорка Завода за заштиту споменика културе Града Београда Оливера Вучковић, вајар Марко Кратохвил, као и чланови Одбора за подизање споменика.

Весић је истакао да је данас дато зелено светло аутору Кратохвилу да настави са израдом споменика.

– Споменик ће у наредних неколико месеци бити постављен у центру Земуна и тако ће се Бранко поново вратити у свој Београд, мада он из града никад није ни отишао. Ту је Газела, Београђанка, Теразијски тунел и све оно што је Бранко урадио за Београд. Наше је било да му овим спомеником кажемо хвала, што баш и није често код нас, али време је да научимо да треба да захвалимо људима који су нешто учинили за наш народ – поручио је Весић.

Никола Кусовац, председник Одбора за подизање споменика Бранку Пешићу истакао је да је крајње време било да се Београд одужи једном од својих најзначајнијих градоначелника.

– Бранко Пешић је знао да око себе ангажује људе, поготово младе особе, и да их научи да буду добри Београђани, а ми му се као добром Београђанину сада одужујемо овим спомеником. То је начин да му кажемо једно велико хвала – рекао је Кусовац.

Back to top button