Društvo

Одржана трибина о увођењу обавезног војног рока на Факултету безбедности

СрбијаРеално/БЕОГРАД/3.12 – На Факултету безбедности, данас је организована трибина на тему „Увођење обавезног служења војног рока“, на којој је говорила помоћник министра одбране за људске ресурсе Катарина Томашевић.

О све актуелнијој теми, студентима угледне високошколске институције Београдског универзитета говорио је и начелник Управе за обавезе одбране пуковник Драган Котарлић, док је начелник Одељења за војну, радну и материјалну обавезу пуковник Саша Петровић, представио искуства других армија у овој важној области.

Томашевић је истакла је да је реч о веома битној теми, којом се, у ишчекивању одлуке државе, у Министарству одбране озбиљно баве, али да је веома важно чути различита мишљења, па и то шта о обавезном служењу војног рока мисле студенти и млади људи.

С обзиром да је, „док се не одлучи другачије“, тренутно на снази модел добровољног служења војног рока, а „држава непрекидно води рачуна о одбрани земље и попуни Војске“, помоћница министра је, баш као и недавно на Трибини на Правном факултету, подсетила на низ мера чији је циљ популаризација актуелног, добровољног служења.

Истакла је да је реч о веома значајним новинама које у великој мери унапређују модел али и читаву процедуру пријема, која је сада убрзана и поједностављена. Уведен је јединствен процес селекције кандидата, а новчана примања су од овог месеца знатно увећана, па ће, примера ради, војник на добровољном служењу, уместо 20.969, од децембра имати месечну плату 34.766 динара.

“Значајно смо унапредили и начин пријављивања кандидата и прилагодили га младим људима, који сад то могу урадити, осим у надлежним центрима Министарства одбране, и у 1.500 експозитура Поште Србије као и посредством е-управе”, рекла је помоћница министра која је изразила оптимистичка очекивања од ефеката нових мера.

Начелник Управе за обавезе одбране је, након осврта на 11 година добровољног служења војног рока, присутнима предочио о чему се у систему одбране размишља током анализе поновног увођења војног рока, и представио гантограм активности, припремљен у Министарству одбране, чији је циљ стварање оптималних услова за спровођење такве одлуке.

-Он, као кључне елементе, подразумева нормативне, организационе и кадровске предуслове, материјално опремање, инфраструктурно уређење, логистичку подршку, трошкове, и друге елементе – рекао је пуковник Котарлић и додао да су за израду гантограма, осим сопствених, коришћена и искуства страних оружаних снага, али да концепт садржи и актуелне идеје надлежних из Министарства одбране и Генералштаба Војске Србије.

На нивоу министарства, формирана је и радна група за стварање услова за наставак обавезе служења обавезног војног рока, која редовно заседа и месечно извештава министра одбране о току процеса који је сврстан у тежишне задатке у овој и наредној години.

Пуковник Котарлић рекао је и да се у Министарству одбране припремају као да ће државно руководство донети одлуку о поновном увођењу обавезног војног рока, а као најзначајније теме које се разматрају навео је трајање служења, број упутних рокова и величину контингената, али и инфраструктурно уређење касарни, приговор савести и дилему да ли будуће регруте прво упућивати у центре за обуку или одмах у јединице.

Својеврсни домаћин скупа, шеф катедре за одбрамбене и стратешке студије Факултета безбедности проф. др Зоран Јефтић, закључио је трибину изразивши задовољство због сарадње те високошколске установе и Министарства одбране, али и оптимизмом кад је реч о ефектима мера унапређења услова за добровољно служење војног рока, које је назвао „револуционарним помаком“ чије ефекте очекује већ у првом наредном упутном року.

Back to top button