Svet

ОЕБС извештава о 1.500 кршења примирја у источној Украјини

СрбијаРеално/Доњецк/20.02.22. – Посматрачи из Европског безбедносног тела ОЕБС-а у суботу су известили о више од 1.500 кршења примирја у источној Украјини у једном дану, што је највећи број ове године.

У извештају који покрива нападе у петак, њени посматрачи су забележили 591 прекршај у Доњецку и 975 прекршаја у суседном Луганску, два региона које су делимично држали сепаратисти које подржава Русија.

Мапа на којој се одвијају пробоји показују најтеже борбе сада у северозападном делу региона Луганск, око 20 километара (12 миља) југоисточно од града Северодоњецка који држи влада.

Гранатирање у осмогодишњем сукобу нагло је скочило ове недеље, пошто се повећавају страхови да Русија утире пут инвазији на Украјину која је осмишљена да преокрене њен прозападни курс.

Украјински министар унутрашњих послова Денис Монастирски доживео је сукобе из прве руке у суботу, сагнувши се у заклон док су минобацачке гранате падале на неколико стотина метара од њега док је обилазио линију фронта са новинарима. Преноси АФП

Back to top button