Region

ОЕБС: РС угрожава мир и стабилност у БиХ и региону

СрбијаРеално/БЕЧ/12. 12 – Председавајућа ОЕБС, шведска министарка спољних послова Ан Линде и генерална секретарка те организације Хелга Марија Шмид оцениле су данас да усвајање сета закључака у Скупштини Републике Српске, у којима се позива на једнострано повлачење надлежности са државног на ентитетски ниво, угрожава мир и стабилност у БиХ и региону.

Линде сматра да тај потез доводи до ескалације тензија и да је супротан ономе што је постигнуто у последњих 26 година, саопштио је ОЕБС.

“Позивамо политичке лидере у Републици Српској да се уздрже од негативних политичких акција које изазивају поделе”, навела је Линде.

Додала је да “угрожавање Дејтонског споразума и уставног поретка БиХ са собом носи ризик угрожавања мира и стабилности у земљи и региону”.

Шмид је навела да криза која је у току утиче на економију, обесхрабрује инвестиције и успорава кључне реформе.

“Нажалост, терет ове кризе поново ће пасти на грађане који се ионако суочавају са повећаном незапосленошћу, корупцијом и недостацима у здравству”, тврди она.

Линде и Шмид позвале су све стране да поново врате пуну функционалност институцијама на државном нивоу и да се укључе у конструктиван политички дијалог како би се постигао консензус на добробит свих грађана Босне и Херцеговине.

Back to top button