Svet

Омикрон настао код ХИВ пацијента

СрбијаРеално/БЕРЛИН/29.11 – Изненађујуће велики број мутација у новом соју корона вируса омикрон могли су настати у једном пацијенту који је оболео од имунодефицијенције, на пример ХИВ-а, тврди генерални секретар Друштва за имунологију Немачке Карстен Вацл.

Вацл је рекао да је то замисливо и вероватно, пошто већ постоје истраживања других случаја који то доказују, преноси Танјуг.

Многи ХИВ пацијенти у Африци, где је, како претпроставља “настао” омикрон, се не лече на адекватан начин, па је њихов имуни систем значајно ослабљен, објаснио је он за агенцију ДПА, а преносе немачки медији.

„У особама са ослабљеним имуним системом вирус може да се размножава недељама, при чему може доћи до изолованих мутација, које вирусу не доносе никакве предности, али могу наставити да се умножавају јер имуни систем не може да их контролиши“, објаснио је даље немачки експерт.

Према његовим речима, на тај начин могу настати додатне мутације, које би у комбинацији донеле вирусу предности.

И посланик СПД-а, експерт за здравство Карл Лаутербах је још у петак казао да бројне мутације у Омикрону указују на настајање код ХИВ пацијената.

Омикрон, у поређењу са изворним сојем насталом у кинеском Вухану, садржи у себи необично висок број, то јест 30-так промена аминокиселина само на протеинском делу.

Међу њима су мутације за које се већ зна да доприносе већем ширењу.

„Иако већ познајемо ефекте појединих мутација из других сојева не можемо проценити које ефекте би њихова комбинација могла имати“, каже Вацл.

Back to top button