Društvo

Омикрон стиже у Србију, потискује све преходне сојеве!

СрбијаРеално/БЕОГРАД/5.12 – Заменик директора Клиничког центра у Нишу Радмило Јанковић је говорио о појави новог соја корона вируса – омикрон и навео да је процес мутације вируса природна појава. “Међутим оно што може бити страшно је да мутација доведе до супер соја, то је ретка ствар у епидемији али тај сој може да се понаша као потпуно други вирус, и тако изазове процес који доводи до теже клиничке слике”, зјавио је Јанковић.

Постоји опасност да се промена коју доноси омикрон сој одвија на месту где смо ми вакцином направили вештачки имунитет, казао је и додао да су у праву они који су забринути, али и они који сматрају да не треба паничити и упозорава:

“Тешко је поверовати да у данашње време повезаног света могу да се контролишу нови сојеви вируса, тако да је немогуће да омникрон сој неће доћи до Србије, а доминантан сој потискује све претходне сојеве”, рекао је доктор.

Таман смо почели да разумемо овај вирус, тако да јесте проблем ако сада дође до другачијег патогенетског процеса, онда имунитет створен вакцинацијом неће бити тако ефикасан као код претходних сојева, казао је и нагласио да истраживања лекара из Израела показују да природни имунитет који се стиче прележањем болести није довољан да спречи заражавање омикрон сојем.
Тврди да охрабрује чињеница да свим компанијама које су развиле РНК вакцине неће бити потребан дуг период да адаптирају своју технологију омикрону. “Остаје додатно питање да ли ће нови лекови који се примењују, попут Молнупиравира, деловати као и до сада”, рекао је Јанковић.

Најбитније је организовати здравствени систем тако да људи добијају терапију која им може помоћи у иницијалној фази сматра он.

“Тешко налазимо пацијенте у раним фазама када лекови попут Молнупиравира могу бити ефикасни. Ми немамо довољно ефикасну терапију у каснијој фази болести, то савремена медицина још увек није успела да развије, јер су то углавном последице онога што је вирус урадио у организму”, казао је.

Доктор се осврнуо на коришћење антибиотика приликом лечења против ковида.

“У мањим местима антибиотици су основа лечења против ковида, а то је апосултно грешка. казао је и додао ми смо рационализовали примену, јер већина оболелих прима масу антибиотика који су потпуно неефикасни за њих.

Back to top button