Svet

Operater nestalog podmornice proglasio je posadu „Titana” mrtvom

SrbijaRealno/Vašington/22.06.23. – Poginula je cela posada batiskafa Titan, koji je nestao u Atlantskom okeanu, proizilazi iz izjave vlasnika plovila “OceanGate Ekpeditions”.
„Verujemo da su naš izvršni direktor Stokton Raš, Šahzada Davud, njegov sin Sulejman Davud, Hamiš Harding i Pol-Anri Nargeol tragično izgubili živote“, navodi se u saopštenju. Ovu informaciju je potvrdio i portparol američke obalske straže Džon Mauger. Prema njegovim rečima, olupina pronađena na više od 200 metara od potonulog broda ukazuje da je “došlo do katastrofalne unutrašnje eksplozije” na podmornici.

On je pojasnio da sada dubokomorska vozila nastavljaju da rade na mestu vanredne situacije radi prikupljanja dodatnih podataka. Istovremeno, učesnici operacije potrage priznaju da je verovatnoća pronalaska ostataka poginulih mala zbog velike dubine i složenosti rada na tome, dodao je Moger.
Кomunikacija sa dubokomorskim brodom OceanGate Ekpeditions, dizajniranim da doprema turiste do mesta potonuća Titanika, nestala je 18. juna, oko sat i 45 minuta nakon ronjenja. Na brodu su bili britanski milijarder Hamish Harding, francuski veteran iz dubokog mora Paul-Henri Nargeole, osnivač američke kompanije koja organizuje izlete do olupine Titanika, Stokton Raš, kao i pakistanski biznismen Šahzada Davud i njegov sin.
Prvobitno je saopšteno da će kiseonika na batiskafu biti dovoljno za 96 sati – četiri dana od trenutka potapanja. Кasnije su stručnjaci rekli da uz određene radnje putnici mogu da protežu ove rezerve na duži period. Кako je saopštila obalska straža SAD, prenosi Ria

Back to top button