Izdvojene vestiSrbija

Опет земљотрес у Младеновцу

СрбијаРеално /БЕОГРАД/ 17.11 – Младеновац је данас око 13 часова погодио још један земљотрес, међутим овај је био значајно слабији од претходних потреса који се дешавају у протеклих месец дана на Балкану, па је прошао непримећено.

Наиме,потрес је био јачине 1.5 степени Рихтерове скале, објавио је Републички сеизмолошки завод. Први земљотрес у Младеновцу забележен је крајем октобра од 2.6, да би уследио нешто јачи 3.9 степени Рихтера,а затим су се наставили потреси и у Лозници, Владичином Хану, Ивањици…

“Статистички се на подручју Централне Србије једном у десет година деси земљотрес јачине 5 или нешто више степени по Рихтеру, а последњи такав био је 2010. у Kраљеву”, објаснила је Ана Младеновић са Универзитета у Београду.

Ми не знамо да ли ће се догодити јачи потрес, када и где, али с обзиром да је прошло више од 10 година од земљотреса у Kраљеву, очекујемо да се у блиској будућности деси такав земљотрес, навела је.
Добро је што је у Младеновцу био један мањи потрес пре и после главног земљотреса, јер је то знак да се сеизмичка активност смирује, тако да не очекујемо да ће се тај јачи земљотрес догодити брзо – поручила је недавно Младеновић.

Back to top button