Društvo

Општина Барајево добила услугу геронтодомаћица

СрбијаРеално/БЕОГРАД/17.12. – Услуга помоћ у кући, која је намењена  најстаријим суграђанима, од данас је доступна свим потенцијалним корисницима који живе на територији градске општине Барајево, саопштено је из Секретаријата за социјалну заштиту.

– С обзиром на то да је Град Београд препознао важност, те самим тим и потребу да се услуга помоћ у кући успостави на свих 17 београдских општина, данас се ова услуга успоставља и у Барајеву. Намењена је најстаријим суграђанима који услед старости, хроничне болести или инвалидитета нису у могућности самостално да задовоље своје свакодневне, основне личне и животне потребе. На територији градске општине Барајево живи 9.958 пензионера, а сходно њиховим потребама тренутно имамо 14 корисника који су заинтересовани за ову услугу – рекла је градска секретарка за социјалну заштиту Наташа Станисављевић,

Она је подсетила да се ова услуга пружа на територији15 београдских општина, а то су Врачар, Звездара, Палилула, Савски венац, Вождовац, Нови Београд, у Земун, Стари град, Чукарица, Раковица, Младеновац, Сопот, Лазаревац, Обреновац и Сурчин, а од данас, укључујући и градску општину Барајево, на укупно 16 градских општина.

– Такође, интензивиране су активности како би се услуга помоћ у кући до краја године успоставила и у јединој преосталој градској општини, у Гроцкој, чиме ће се остварити постављен циљ, а то је реализација услуге помоћи у кући на целокупној територији града – рекла је Станисављевићева.

Геронтодомаћице пружају услугу помоћ у кући три или пет дана у недељи, у трајању од два сата дневно по лицу, као и у укупном трајању од три сата за два или више лица која живе у заједничком домаћинству, а остварују право на помоћ у кући.

Највећи број корисника услуге помоћ у кући су старосне доби од 80 до 91 године и живе у тзв. „самачким домаћинствима”. То је разлог што се управо ова услуга, која је од неизмерног значаја за популацију најстаријих суграђана, доказала у досадашњој пракси.

Цена услуга геронтодомаћица није промењена од 2013. године, тако да и даље износи 26 динара на сат. То је најповољнија геронтоуслуга у Србији, коју Град Београд субвенционише са 99 одсто од њене економске цене. Циљ је да ова услуга буде свима доступна, као једна од најважнијих услуга социјалне заштите.

– У Београду ради 644 геронтодомаћица које пружају услуге помоћ у кући за 2.364 корисника. Трудићемо се да проширимо обим ове услуге, јер је заштита најстаријих суграђана подизањем нивоа квалитета услуга и већим обухватом корисника један од најважнијих задатака Града Београда који ће и у будућем периоду имати приоритетно место у систему социјалне политике Града Београда – закључила је градска секретарка за социјалну заштиту.

Back to top button