Svet

Орбан: Мађарска неће подржати антируске санкције

СрбијаРеално/Будимпешта/16.06.22. – Премијер Мађарке Виктор Орбан обавестио је 44 члана Европског парламента да та земља неће подржати антируске санкције које штете Европској унији и ометају добробит европских породица, изјавио је данас за агенцију МТИ његов секретар за штампу Берталан Хаваси.

Орбан је у писму навео да је Мађарска подржала шест пакета санкција Русији и дала све од себе да сачува европско јединство. Kако је рекао, Мађарска је задржала право да одбије предлоге „који се противе здравом разуму и прете осиромашењу мађарских и европских породица“.

Поновио је да ће његова влада одбацити и санкције против верских лидера, укључујући патријарха московског и целе Русије Kирила.

„Мађарска жели мир. Оружани сукоб мора да се оконча и спорови морају бити решени преговорима“, истакао је Орбан, подсећајући европосланике да је његова земља осудила поступке Русије.

Kако је написао у писму, Мађарска је до сада сместила око 800.000 украјинских избеглица, обезбедујући им храну, смештај, лекове, школовање за децу и посао за одрасле.

„Према томе, Мађарска заслужује уважавање и захвалност пре него увредљиве и наставне примедбе“, закључио је мађарски премијер.

Back to top button