Svet

Ослобођен тинејџер који је из калашњикова убио двоје на протестима у Америци

СрбијаРеално /БЕОГРАД/ 19. 11 – Порота у граду Кеноши ослободила је 18-годишњег Кајла Ритенхауса оптужби да је одговоран за убиство двојице мушкараца и покушаја да убије трећег, својом полуаутоматском пушком, за време хаотичних протеста за расну правду 2020. у Висконсину, закључујући да је тинејџер реаговао у самоодбрани
Порота, коју чини 12 чланова, је једногласно закључила да Ритенхаус није крив на основу две тачке оптужнице за убиство, једну за покушај убиства и две тачке за несмотрено угрожавање јавне безбедности за време уличних протеста које су пратиле пљачке и паљење имовине, 25. августа 2020. у граду Кеноши у којем претежно живе припадници радничке класе, пренео је Глас Америке.

Суђење Кајлу Ритенхаусу је поларизовало Америку и показало дубоке поделе у друштву поводом контроверзних питања као што је право на поседовање и ношење оружја. Ритенхаус је полуаутоматским оружјем убио 36-годишњег Джозефа Розенбаума и 26-годишњег Ентонија Хубера и испалио метак који је откинуо део руке 28-годишњег Гејџа Гроскројца.

Порота, која је донела пресуду после више од три дана разматрања, саслушала је сасвим супротне наративе одбране и тужилаштва, који су сликали веома различиту слику понашања оптуженог тинејџера током ноћи нереда.

Одбрана је тврдила да је Ритнехаус више пута нападнут и да је упуцао мушкарце из страха за сопствени живот. Представили су га као тинејџера заинтересованог за своју заједницу, који је дошао у Кеношу да брани приватну својину после неколико ноћи нереда у граду јужно од Милвокија.

Нереди су настали након што је полиција пуцала у Афроамериканца, Џејкоба Блејка, који је остао парализован од струка наниже. Тужиоци су Ритенхауса приказали као несмотреног “осветника” који је провоцирао насилне ситуације и није показао никакво саосећање према мушкарцима које је упуцао својом пушком АР-15.

Суђење којем је присуствовала и Кајлова мајка Венди Ритенхаус уживо је преношено на националним ТВ каналима, уз опширне анализе и коментаре. Многим Американцима је веома стало до права на оружје, које је заштићено Уставом, иако је стопа оружаног насиља у земљи веома висока, а ватрено оружје лако доступно.

Ритенахус, који је и сам изашао да сведочи, рекао је да није имао избора и морао да отвори ватру да би се заштитио. Он је херој за неке конзервативце, који се залажу за широка права на ношење оружја и сматрају да је његово пуцање било оправдано. Многи са леве стране спектра, међутим, виде младића као осветника и оличење америчке културе оружја која је потпуно ван контроле.

Протести против расизма и полицијске бруталности постали су насилни у многим америчким градовима после полицијског убиства Џорџа Флојда у Минеаполису, три месеца пре догађаја у Кеноши.

Back to top button