Politika

Османи: Евроинтеграције тежак, али једини пут за Косово

СрбијаРеално/ПРИШТИНА/23.12 – Председница привремених приштинских институција Вјоса Османи изјавила је данас после разговора са председником Хрватске Зораном Милановићем у Приштини, да се нада даљој подршци званичног Загреба на евроатлатнском путу тзв. Косова.

Османи је рекла да су евроатлантске интеграције “тежак, али једини пут” Косова као, како је навела, “независне државе” са којег повратка нема.

Додала је да Приштина може много тога да научи од Хрватске, која је чланица ЕУ и НАТО, преноси Танјуг.

Навела је и да ће даљом билатералном сарадњом са Хрватском радити на даљим помацима, да до сада имају 30 потписаних уговора, као и да ће неки бити убрзо потписани.

“Заинтересовани смо да постижемо напредак у спољној и одбрамбеној политици, две државе имају историјске везе и имају простор за бољу трговинску сарадњу”, рекла је Османијева на конференцији за новинаре.

Додала је да посету Милановића Приштина сматра као, како је навела, “важан корак за ојачавање односа две државе и два народа”.

Милановић је јутрос стигао у дводневну посету Приштини, где се састао са Османијевом, а најављен је и сусрет са премијером привремених приштинских институција Аљбином Куртијем.

Хрватски председник ће се састати са становницима Јањева, где у највећем броју живе Хрвати.

Бадње вече по Грегоријанском календару Милановић ће провести са припадницима Хрватских оружаних снага у оквиру мисије Кфор на Косову и Метохији.

У тренутку дочека Милановића део приштинских улица је био затворен за саобраћај.

Back to top button