Politika

Османи: Нећу дозволити дијалог са Београдом о статусу,територији…

СрбијаРеално/ПРИШТИНА/17. 12 – Председница привремених институција у Приштини Вјоса Османи представила је данас годишњи извештај, у којем је поново оптужила Београд за “територијалне претензије” према Косову, поновила став да дијалог може да се заврши само међусобним признањем, уз тврдње да косовска полиција на северу не таргетира “етничке групе, већ криминалне ћелије”.

Османи је у косовском парламенту рекла да се неће дозволити да се дијалог Београда и Приштине трансформише у дијалог “за статус, територију, унутрашњу функционалност и за уставни поредак земље”.

Рекла да је дијалог “важан алат за стабилност региона”, као и да ће Приштина наставити да игра, из њене визуре, конструктивну улогу у том процесу, уз примедбу да “исти приступ не види и из Србије”.

Тврди и да Србија служи као одскочна даска за руске интересе у региону и има за циљ да дестабилизује земље у региону, пренело је Косово онлајн, позивајући се на Коху.

Османи је рекла и да је Косово “најважнији пројекат америчке и европске спољне политике”, али и да је региону потребна појачана америчка пажња, јер сматра да Русија намерава да дестабилизује Косово.

Део извештаја посветила је деловању и акцијама косовске полиције на северу Косова, тврдећи да “полиција не таргетира етничке групе, већ криминалне ћелије” и да у борби против криминала “сви морају бити бескомпромисни”.

Османи је рекла и да они који се противе чланству Косова у међународним организацијама за спровођење закона дају подршку криминалним организацијама.

Осим политичких тема, Османи се осврнула и на ситуацију са корона вирусом и позвала грађане да се вакцинишу против ковид-19.

Back to top button