Izdvojene vestiKosovo i MetohijaSrbija

Osmani: ZSO nikada nije trebalo da postane izolovano pitanje

SrbijaRealno//Njujork/22.04.24. – Predsednica privremenih prištinskih institucija Vjosa Osmani iznela je danas niz optužbi na račun države Srbije i predsednika Aleksandra Vučića tokom svog obraćanja na sednici Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, na kojoj je predstavljen šestomesečni izveštaj UNMIK-a o KiM.

Osmani tvrdi da ”Srbija stalno ponavlja” narativ u vezi sa osnivanjem Zajednica srpskih opština (ZSO), i dodala da je to, kako tvrdi, samo jedna od tačaka Briselskog sporazuma.

”To nikada nije trebalo da postane izolovano pitanje. Srbija je morala da ispuni nekoliko uslova pre nego što ZSO zaživi, posebno oko obaveza raspuštanja nelegalnih struktura. Ipak, Srbija do sad nije ispunila nijedan od njih”, rekla je Osmani.

Ona je ocenila da je za Srbiju ”licemerno” da druge poziva na ispunjavanje dogovora, kada sama, prema njenim rečima, ne ispunjava svoje obaveze.

Osmani je predsednika Vučića i vlasti u Srbiji optužila da neprekidno poriču, kako tvrdi, ”odgovornost za stravične zločine” i da ”guraju svoj istorijski revizionizam po scenariju Rusije”.

Ona je, takođe, iznela tvrdnju da pravoslavne crkve i manastiri na KiM ”imaju svu moguću zaštitu” i da ”godinama nije zabeležen nijedan etnički motivisan napad na njih”.

Osmani je govirila i o zločinima koji su na KiM počinjeni tokom 1998. i 1999, poput masakra u Pokleku i drugih.

Ona je tokom svog govora pričala i o ”uspesima Prištine u poslednjih 25 godina” nazivajući tzv. Kosovo “šampionom demokratije”.

Back to top button