Dijaspora

Osvećena Srpska dopunska škola “Sveti Sava” u Solunu! 

SrbijaRealno/Solun/31.01.24. – U Solunu je osvećena i svečano otvorena Srpska dopunska škola “Sveti Sava” u novim prostorijama, pri Kancelariji Manastira Hilandar u Solunu, koju će pohađati ukupno 94 učenika.

Škola je svečano otvorena u prisustvu ministra bez portfelja zaduženog za dijasporu Đorđa Milićevića, arhimandrita Metodija, igumana Manastira Hilandar, upravnika Kancelarije Manastira Hilandar u Solunu protojereja-stavrofora Aleksandra Pavlovića i konzula Srbije u Solunu Jasmine Milačić.

Vrpcu su zajedno presekli iguman Metodije i ministar Milićević. Otkrivena je tabla na kojoj piše – Sveti Manastir Hilandar sa očinskom ljubavlju daruje ovu školu u slavu i čast Svetom Savi. Iguman sa svojim bratstvom u Solunu 27. 1. 2024.

Iguman Metodije je svima čestitao praznik Svetog Save.

“Da izrazim veliku radost u ime naše hilandarske bratstva za ovaj događaj. Dopunska škola srpskog jezika u Solunu je stara dugo godina, ali znali smo da uvek postoji problem sa prostorom gde će se ona održavati. Nama su uvek iz konzulata govorili da postoji taj problem i kada je naš manastir ove prostorije koje, inače, nama pripadaju, obnovio, uredio da mogu da se koriste za tu svrhu, mi smo na molbu konzulata, na saboru staraca našeg manastira, doneli tu odluku da se prostor daruje na korišćenje ovoj školi”, rekao je Metodije.

On je istakao da je tim povodom danas u Grčkoj svečano otvorena škola koja nosi ime Svetog Save.

Ministar Milićević je je zahvalio igumanu manastira Hilandar Metodiju i bratstvu manastira.

“Živimo naime u vremenu kada je najvažnije da sačuvamo naš identitet. Osnivanje ovakvih dopunskih škola jeste jedan korak ka realizaciji tog cilja. Ovde će našim đacima u Solunu sticati dodatna znanja, učiti još bolje srpski jezik, sticati novo obrazovanje, ali učiti i o svojoj kulturi, o svojoj istoriji. I na taj način će graditi i podizati i osnažiti jedan patriotski duh”, poručio je ministar.

On je istakao da je Sveti Sava uneo neizbrisiv trag u našu istoriju.

Back to top button