Beograd

Otvorena manifestacija „Dečje vaskršnje čarolije”

SrbijaRealno/BEOGRAD/11.04.23. – Zamenica gradonačelnika Vesna Vidović otvorila je danas u Кonaku knjeginje Ljubice jubilarnu, 25. tradicionalnu manifestaciju „Dečje vaskršnje čarolije” povodom obeležavanja najradosnijeg hrišćanskog praznika Vaskrsa.

Pokrovitelj manifestacije je Grad Beograd, zajedno sa patrijarhom srpskim Porfirijem i prestolonaslednikom Aleksandrom II Кarađorđevićem, dok je osnivač i realizator organizacija „Deca Palilule”, a suorganizatori su Crkva Svetog Marka i Muzej grada Beograda.

Vesna Vidović pozdravila je prisutne u ime Grada Beograda i istakla da deca čine ovaj svet boljim i lepšim, te da od njih treba da učimo kakav on treba da bude.

– Gledajući ih danas kako oslikavaju vaskršnja jaja, mislim da su deca istinski umetnici, najiskreniji stvaraoci radosti i ljubavi. Ovde se danas vidi jedinstvo sve naše dece iz Beograda. Naročito se radujem dolasku dece sa Кosova i Metohije, kao i dece iz Niša, Sremskih Кarlovaca, Jagodine, Banjaluke, Skoplja i drugih krajeva, koja su gosti našeg grada i kojoj želim dobrodošlicu u Beograd. Mislim da je veoma značajno to što smo danas ovde zajedno da pokažemo da je Beograd grad u kome je svako dobrodošao – rekla je Vidovićeva.

Ona je tom prilikom prisutnima čestitala predstojeće uskršnje praznike.

– Radost okupljanja na najveći hrišćanski praznik, koji je simbol novog rođenja i večnog života, najlepše se doživljava sa decom i otkriva nam svu simboliku Hristovih reči „Pustite decu k meni, njihovo je carstvo nebesko”. Skupština Grada Beograda je pokrovitelj ove manifestacije već 25 godina i ovo je već dve i po decenije voljena i prepoznatljiva dečja vaskršnja manifestacija u Srbiji tato što neguje zajedništvo, tradiciju i kreativnost – poručila je zamenica gradonačelnika.
Prisutnima su se obratili patrijarh srpski Porfirije, prestolonaslednik Aleksandar II Кarađorđević i predsednik organizacije „Deca Palilule” Branislav Jović, a događaju je prisustvovala i direktorka Muzeja grada Beograda Jelena Medaković.

Back to top button