Izdvojene vestiSvet

Poljanski : Ovo je udar na reputaciju Saveta SB UN

SrbijaRealno/Njujork/29.03.24. – Zamenik stalnog predstavnika Rusije pri UN Dmitrij Poljanski izjavio je da činjenica da Savet bezbednosti UN ponovo nije stavio na dnevni red sednice godišnjicu NATO bombardovanja SRJ 1999.

godine predstavlja udar na reputaciju SB UN. Poljanski je naveo da mu je drago što ima više glasova onih koji smatraju da sednica treba da se održi jer to, kako kaže, znači da su se argumenti Rusije čuli. “Francuska, SAD i Velika Britanija čine sve kako ne bismo razgovarali o ilegalnoj NATO agresiji na Jugoslaviju”, rekao je Poljanski juče na sednici SB UN. On je istakao da to neće izbrisati posledice “destruktivnih akcija” NATO-a na teritoriji SRJ 1999. godine.

“Hiljade mrtvih i ranjenih, trovanje tla osiromašenim uranijumom i eksponencijalni rast obolelih od raka, koji će, po rečima stručnjaka, proganjati 60 budućih generacija na Balkanu”, naveo je Poljanski. Ruski diplomata je podsetio na izjavu američkog predsednika Džoa Bajdena iz 1998. godine, kada je rekao da je predlagao da SAD bombarduju Beograd i sruše sve mostove na Drini. Dodao je da je svet video ove nedelje koliko se članice SB UN, koje su učestvovale u bombardovanju SRJ, plaše da razgovaraju o nezakonitim agresijama na suverene zemlje.

“Posle Jugoslavije imali ste Irak, Libiju, Avganistan, svuda ostavljajući trag smrti i razaranja. I do sada ste uspeli da izbegnete diskusiju o tome”, rekao je Poljanski. Zamenik stalnog predstavnika Kine pri UN Geng Šuang istakao je da je rezultat glasanja članica Saveta bezbednosti razočaravajući. “Kina podržava sednicu SB UN o bombardovanju SRJ. Međunarodni mir i stabilnost predstavljaju velike izazove. Različite članice imaju različite stavove, ali najmanje što možemo da uradimo jeste da održimo saradnju među članicama o proceduralnim pitanjima”, rekao je Geng.

Na jučerašnjoj sednici SB UN devet članica je bilo uzdržano – SAD, Velika Britanija, Francuska, Ekvador, Japan, Malta, Južna Koreja, Slovenija i Švajcarska, dok je šest glasalo za raspravu o godišnjici bombardovanja SRJ – Rusija, Kina, Alžir, Gvajana, Sijera Leone i Mozambik. Da bi se neka tema stavila na dnevni red sednice potrebno je devet glasova. Na sednici u ponedeljak, 25. marta, 13 zemalja je bilo uzdržano, a raspravu su podržale tri članice SB UN – Rusija, Kina i Alžir.

Preporuka: https://srbijarealno.rs/prolecni-perwoll-fashion-week-porucuje-mastai/

Back to top button