Izdvojene vestiPolitika

Пахор: Изјаве о промени граница угрожавају мир у региону

СрбијаРеално/БЕОГРАД/28.11 – Председник Словеније Борут Пахор истакао је данас у Београду да изјаве о промени граница угрожавају мир И безбедност на Западном Балкану И оценио да је једини одговор на раст национализма И идеје о промени граница проширење ЕУ.

Пахор је, на питање да ли ће ЕУ осудити изјаве албанских званичника о уједињењу Косова и Албаније, рекао да нема надлежности ни мандата да одговара у име ЕУ, али да је његово мишљења да такве изјаве продубљују забринутост.

“Изјаве о промени граница угрожавају мир И безебдност на Западном Балкану, и то важи за све који се служе у последње време таквим изјавама. Све то, чега смо последњих година, посебно прошле године сведоци, свима којима је у интересу трајни мир, безбедност и сарадња држава мора да задаје бригу”, нагласио је он.

Казао је да је једини одговор на раст национализма и идеје о промени граница проширење ЕУ И да Унија има одговорност да се томе посвети боље него што се посвећује сада због неких других приоритета и проблема са којима се суочава изнутра и споља.

Истакао је да се ради о питању мира и безбедности, јер може доћи до иреверзибилних процеса.

Вучић је, на питање да ли је разговарао са Пахором о томе зашто ЕУ ћути, не осуђује све учесталије изјаве албанских званичнка о формирању Велике Албаније, казао да то није питао свог словеначког колегу, јер он није одговоран за то.

“Да ли ће ЕУ да реагује идуће године за Васкрс или за Нову годину, не знам, али ове изјаве су дате пре 10 дана. Да сам ја тако нешто рекао било би потребно да реагују минут и по из Брисела и из свих европских градова. Одговор Брисела на моје питање што не реагују обично је “ви Срби немате право на то, сви други имају”, рекао је он.

Вучић је казао да му је важно да добије одговор од њих да није у праву, а види, како каже, и да јесте.

„Само једном да је неко поменуо формирање Велике Србије обесили би ме у Бриселу. „Нема си проблема братко“, како би рекли на југу Србије“, констатовао је он.

Вучић је истакао да је Словенија имала добру вољу, увек била коретан партнер Србији, чији је глас желела увек да чује.

Пахор је истакао да Словенија и Србија немају отворених питања и да је задовољан што је дошло до померања у оквиру сукцесије.

“Ми смо сат и по разговарали како да сви који се залажемо за мир, безбедност и сарадњу, европску перспективу Западног Балкана, реагујемо да бисмо допринели да се не врати у овај део Европе поново непријатељство, замерање и застареле идеје“, објаснио је он додајући да је разговор са Вучићем у Београду био користан пред његову сутрашњу посету Приштини.

Back to top button