Politika

Пахор од Куртија затражио да се разговори наставе

СрбијаРеално/ПРИШТИНА/29.11 – Премијер привремених институција у Приштини Аљбин Курти и председник Републике Словеније Борут Пахор су данас током разговора истакли обострано опредељење за продубљивање сарадње и јачање партнерства Косова и Словеније.

Пахор је желео да сазна више о напретку дијалога са Србијом и рекао да је Словенија заинтересована да види напредак.

„Упркос потешкоћама, разговори се морају наставити“, рекао је Пахор. Курти је захвалио Пахору на континуираној подршци Словеније, коју је назвао пријатељском и стратешким партнером који дели исти интерес за мир и стабилност у региону и шире, а такође и на доприносу Словеније мисији НАТО на Косову и истакао посвећеност Косова чланству у НАТО-у и Европској унији, као и рад Владе у том погледу.

Курти је нагласио је да се радује унапређењу билатералних односа у области одбране и безбедности и затражио подршку Словеније за чланство Косова у међународним организацијама и иницијативама.

Косовски премијер је рекао да је улога Словеније у дијалогу веома важна и затражио њену подршку „да се елаборира значај промишљања Србије о причињеној штети, разарањима и рату, злочинима на Косову“, што је према његовим речима предуслов за озбиљне разговоре и нормализацију односа, као и „приоритет стављање у центар разговора о међусобном признавању Косова са Србијом“.

Back to top button