Društvo

Пандемија утиче и на понашање деце

СрбијаРеално/БЕОГРАД/3. 12 – Стручњаци за понашање деце и утицај који средина може да има на њих оценили су да је пандемија имала прилично утицаја на децу, па и на то да нека постају зависна од видео игрица што је у равни са алкохолизмом и наркоманијом. Специјални педагод ЕДУ центра Љиљана Марковић истакла је да су деца пре пандемије такође имала стрес, који је био фокусиран на породицу, као и школу, вршњаке, и слично. Међутим, појавом пандемије дошло је до изолације, чиме су најмлађи изгубили све што им је потребно ради правилног развоја.

“Појава болести у породици, или смртни случај, код деце је пробудило несигурност”, рекла је Марковић и напомиње да деца, када нагло промене понашање, искоче из уобичајеног, и то јесте први знак неке промене, на шта родитељи треба да обрате посебну пажњу.

Свака нагла промена која траје неко време је показатељ да се са дететом нешто дешава, упозорила је Марковић, гостујући на ТВ Пинк.

Дотакла се и вршњачког насиља, објашњавајући да је и емпатија, која је раније била изражена, сада заказала и додаје да више ђаци не уче једни са другима, већ се плаћају приватни професори.

Едукатор института Едепа Бојана Станковић за родитељство истиче да је за време пандемије коронавирусом све више присутан страх код најмлађих, чиме се посебно баве Kина и Америка.

“Деца су била принуђена да буду затворена, и више се користи дигитална технологија. У питању је неконтролисано коришћење тих садржаја. Млађа деца која конзумирају игрице, проводе до три сата испред екрана, док школска до пет и више, што временом постаје зависност. То је као зависност од неких врста алкохола или наркотика”, нагласила је Станковић.

Објашњава да деца тиме губе интересовање за стицање неких нових вештина, што их у потпуности блокира.

Говорећи о помоћи најмлађима, Станковић напомиње да је разговор кључан, јер најмлађи јесу социјална бића која очекују неку врсту подршке, као и припадности.

Back to top button