Svet

Папа упутио молитву за крај пандемије и позива на дијалог

СрбијаРеално/РИМ/25.12 – Поглавар Римокатолочке цркве, папа Фрања упутио је данас, на Божић, молитву за окончање пандемије корона вируса истовремено позивајући да се обезбеди здравствена нега за све, вакцине за сиромашне као и да се поведе дијалог за решавање сукоба у свету.

На Тргу св. Петра неколико хиљада верника присуствовало је миси и папином Божићном говору Урби ет Орби у којем се он осврнуо са жаљењем на конфликте у Сирији, Јемену и Ираку, тензијама у Украјини и Етиопији и „кризи без преседана“ у Либану, преноси АП.

„Толико смо се навикли на конфликте да се огромне трагедије сада прећуткују, ризикујемо да не чујемо крик бола и патње многих наших браће и сестара“, рекао је папа са балкона базилике Св. Петра.

Он је упозорио да се због пандемије људи повлаче и изолују и позвао на дијалог како би се решили конфликти у свету.

„На међународном нивоу постоји ризик од избегавања дијалога, ризик да ће комплексне кризе довести до тражења пречица уместо до дужег пута дијалога. Ипак, само такви путеви могу довести до решавања конфликата и трајне користи за све“, рекао је он.

Агенција Ројтерс напомиње да је папа у говору на две странице употребио реч „дијалог“ чак 11 пута.

Папа се такође помолио нарочито за оне који су најтеже погођени вирусом, као и за жртве породичног насиља током пандемије, жене, децу, као и за утеху старим и усамљеним лицима, за здравље здравствених радника који су „великодушно посвећени“ неговању болесних.

Back to top button