Izdvojene vestiSvet

Париз прекида разговоре са Лондоном због кризе у Ламаншу

СрбијаРеално/ПАРИЗ/26.11 – Француски министар унутрашњих послова отказао је разговоре са министром унутрашњих послова Велике Британије Прити Пател након што је премијер Борис Џонсон позвао Француску да прими мигранте који су прешли Ламанш.

Политичка криза између две земље ескалирала је после смрти 27 људи у покушају да пређе Ламанш, 1а француски министар Жералд Дарманин је рекао да је Француска разочарана писмом британског премијера. Због тога је британској министарки отказано учешће на Европском састанку о мигрантским питањима који се у недељу одржава у Калеу.

Џонсон је у писму председнику Емануелу Макрону изнео пет корака како би се избегле нове трагедије у Ламаншу, пише РТС.

“Јавно писмо британског премијера сматрамо неприхватљивим и у супротности са нашим партнерским разговоримаа”, рекао је Дарманин у саопштењу.

У писму је Џонсон предложио појачане заједничке британско-француске патроле, надзор из ваздуха, али и билатералан споразум са ЕУ о враћању миграната који са територије Француске уђу у Велику Британију.

По објављивању писма Француска јавност и политички естаблишмент су реаговали бурно.

Британски секретар за саобраћај Грант Шапс бранио је писмо премијера Џонсона рекавши да “пријатељи и комшије” морају да раде заједно.

“Ниједна нација не може сама да се позабави овим. Надам се да ће Французи преиспитати своју одлуку. То је у нашим интересима. То је у њиховим интересима. То је свакако у интересу људи који се кријумчаре у УК, са овим трагичним сценама које видимо – људи који губе животе,” нагласио је Шапс.

У међувремену француски рибари запретили су да ће блокирати тунел под Ламаншом у знак протеста због спора око права на риболов, који је покренут након што је Велика Британија напустила ЕУ.

Даунинг стрит је саопштио да је “разочаран” претњом и позвао француске власти да осигурају да се закони не крше током демонстрација, које је планирано да се одрже данас у тунелу и у луци Кале.

Рибари са севера Француске љути су што им Велика Британија није дала више дозвола за риболов у британским водама према условима трговинског споразума са ЕУ након Брегзита.

Односи између Француске и Уједињеног Краљевства недавно су пали на најнижи ниво због спора око риболова, а француске власти су заплениле британски брод под оптужбом да је посада незаконито рибарила у француским водама.

Back to top button