Srbija

Pastor: Situacija na KiM rezultat popustljivosti međunarodne zajednice

SrbijaRealno/N.Sad/06.06.23. – Predsednik Skupštine Vojvodine Ištvan Pastor rekao je danas da je situacija na KiM rezultat popustljivosti međunarodne zajednice prema politici koju vodi Priština.

“U tom odnosu postojala je neravnoteža, u dužem periodu mogli smo da se uverimo da su zahtevi prema Srbiji veoma odlučni, dok se nama odavde činilo da je međunarodna politika popustljiva prema Prištini. U poslednjih mesec, mesec i po dana vidimo vrhunce te politike u dešavanjima koja su bez presedana i koja ni u kom slučaju ne doprinose sređivanju situacije, a koja život tamošnjih Srba čine nemogućim i neprihvatljivim”, rekao je Pastor za Panon RTV-a. Komentarišući poslednje izjave predsednice Evropske komisije Ursule von der Lajden, Pastor je rekao da su obećanja iz EU uvek povezana sa ozbiljnim očekivanjima od zemalja u procesu pristupanja, da se ti zahtevi na kraju uvek i realizuju, dok je budućnost obećanja uvek neizvesna.

“Ono što godinama unazad vidimo jeste da u prvom redu Evropska unija ne zna šta će sama sa sobom, ne zna da reši svoje probleme, ne ume da razreši svoje napetosti. Osim toga, u našem okruženju, u okruženju Evropske unije pojavili su se izvori sukoba koji otežavaju svakodnevni život”, rekao je Pastor. Kada je u pitanju ranije najavljeni bilateralni sastanak predstavnika srpske i mađarske vlade radi dalje razrade strateških dokumenata koji su dve vlade prihvatile na zajedničkoj sednici pre dve godine, Pastor kaže da tačan datum susreta još nije potvrđen, kao i da će se ovog puta sastati ministri nadležni za najvažnije oblasti definisane u strategiji.

“Ono što je važno jeste da je to telo koje će u kontinuitetu raditi na tome da pitanja važna za ulaganja i aktivnosti između dve zemlje stalno budu na dnevnom redu”, rekao je Pastot. Govoreći o osnivanju Narodnog pokreta, Pastor je kazao da mu još nisu poznati svi elementi, ali da je SVM do sada uvek išao samostalno na izbore i da ne žele da se odreknu te nezavisne pozicije.

Back to top button