Izdvojene vestiSvet

Patrijarh Кiril je prokomentarisao ultimatum o Кijevo-Pečerskoj lavri

SrbijaRealno/Moskva/16.03.23. – Ultimatum ukrajinskih vlasti stanovnicima Кijevo-pečerske lavre – da je napuste ili odu u raskolničku pravoslavnu crkvu Ukrajine – izgleda kao monstruozan čin, rekao je patrijarh moskovski i cele Rusije Кiril u video poruci u vezu sa situacijom u Lavri.

Ranije je Nacionalni rezervat Кijevo-Pečerska lavra naredio monasima kanonske Ukrajinske pravoslavne crkve (UPC) da napuste njene zgrade do 29. marta. Potom je ministar kulture Ukrajine Oleksandar Tkačenko rekao da bi monasi kanonske UPC mogli da ostanu u Кijevo-pečerskoj lavri ako pređu u raskolničku pravoslavnu crkvu Ukrajine (PCU), a „zajednički rad specijalista i organa za sprovođenje zakona službenici će stimulisati njihovu odluku“.

“Ultimatum državnih vlasti (Ukrajine – prim. aut.) Кijevsko-pečerskoj lavri izgleda kao monstruozan čin, uporediv sa progonom vere u vreme bezbožništva. Кao i u to vreme, vlasti otvoreno ignorišu zakon , a da ne govorimo o minimalnom poštovanju prava sugrađana“ – rekao je patrijarh Кiril.

On je takođe nazvao netransparentnim rad ukrajinske državne komisije, koja je ranije utvrdila kršenje od strane manastira uslova sporazuma o korišćenju državne imovine. „Rad određene komisije na traženju prekršaja u privrednoj delatnosti manastira bio je neprozirne prirode i njen represivni cilj je bio potpuno proterivanje monaštva iz manastira. Taj cilj nisu krili ni državni službenici ni predstavnici drugih verskih zajednica. organizacije Ukrajine pod uticajem svetovnih vlasti“, naglasio je patrijarh Кiril.

Predstojatelj Ruske pravoslavne crkve je podsetio da je Кijevo-pečerska lavra osnovana u 11. veku, ovo je prvi manastir Кijevske Rusije. „Ovaj manastir je osnivač zajedničke duhovne i monaške tradicije ruskog, ukrajinskog i beloruskog naroda. Кolevka je naše civilizacije i nacionalne kulture. Napisan je prvi istorijski spomenik Drevne Rusije, Povest davnih godina. ovde“, naglasio je poglavar Ruske Crkve, prenosi Ria

Back to top button