DruštvoIzdvojene vesti

Патријарх организовао пријем за директоре београдских школа

СрбијаРеално/БЕОГРАД/22.12. – Патријарх српски Порфирије данас је у Храму Светог Саве организовао пријем за директоре основних и средњих школа са територије Архиепископије београдско-карловачке и уручио захвалнице најистакнутијим од њих, који су несебично помогли квалитетно одржавање верске наставе, као и најуспешнијим вероучитељима.

На пријему поводом краја године у којој је обележано две деценије од повратка веронауке у школу, а присуствовао је и министар просвете Бранко Ружић, патријарх је подсетио на значај веронауке и Светог Саве, имајући у виду да је „скуп организован под сводовима храма посвећеног највећем и првом просветитељу српског народа“, али и на чињеницу да статус вероучитеља и даље није решен и да решавање тог проблема „види као личну моралну обавезу, јер су управо многи вероучитељи били његови студенти“.

„За Светог Саву могли бисмо рећи да је био директор свих образовних установа кроз историју ако под директором подразумевамо онога који надзире, подстиче и води између Сциле и Харибде брод образовања и васпитања младих нараштаја у нашем народу“, рекао је патријарх.

И овај јубилеј, додао је, као и сваки други има више праваца, задатака и могућности а један од њих је да захвали свима који су уцествовали у враћање веронауке у школе.

„Сигурни смо да они то нису учинили из политикантских и идеолошких разлога већ су разумели смисао и значај верске наставе за младе“, рекао је он и нагласио да се сви циљеви који се наводе у Закону о образовању највећем делу могу наћи управо у верској настави.

Kако је подсетио у Закону се наводи да су циљеви стицање знања из разних наука уз истовремено очувавње и развијање идентитета, етноса, етике, моралног квалитета међу младима.

„Готово сви циљеви Закона о образовању који се испољвају кроз разне предмете, као да се сажимају и рекапитулирају у верској настави“, рекао је и додао да су они који су враћали верску наставу осетили и разумели колико је важна и колико даје перспекиву младом човеку да се развија у моралну, здраву и психолошки баланисрану личност.

Патријарх је тим поводом подсетио на покојног премијера Зорана Ðинђића који је први све то разумео и како је рекао, имао снаге да без калкулисања и манипулисања темом једним потезом омогући да се отворе перспективе присуства верске наставе у школама.

Патријарх је ипак упозорио да постоји и мањкавост а то је статус вероучитеља о чему се разговара са Минисарством које је много учинило на плану црквеног образовања.

„Верујем и да директори то осећају да статус вероучитеља треба да буде исти као и свих других наставника, да буду равноправни“, рекао је патријарх и додао да „верује да можда не постоји ниједна друга професија која трпи такав вид дискриминације“.

Нагласио је да решавање проблема види као личну моралну обавезу јер су многи вероучитељи били његови студенти.

„Верујем да ћемо ускоро наћи модел да нашу амбицију и истинску потребу реализујемо што пре и да не угрозимо било кога и било шта“, рекао је патријарх Порфирије.

Додао је да жели да захвали и свим челницима школа што су дошли у „окриље директора свих наших школа Светог Саву“ и нагласио да зна да није једноставно бити на челу било ког колектива, да је једноставније бавити се праткичним стварима него међуљудским односима.

Подсетио је да су управо ти међуљудски односи најважније поље у које терба улагати енергију јер ће тада и оно што мора да буде пренето као формално знање уродити већим плодовима.

Позвао је, без идеје и пропаганде и наметања, све директоре да отворе врата за децу која долазе на верску наставу, да се труде да свесно или несвесно не спречавају било кога ако има потребу за верском наставом, јер како је рекао, постојали су изузеци који су то чинили а који у овом случају нису правило.

Патријарх је свима пожело да им Бог да снагу и љубав за посао којим се баве како би из напора које улажу убирали радост.

На скупу на којем су присуствовали и представници Министарства и Завода за унапређивање образовања и васпитања, патријарх је уручио награде директорки Пете београдске гимназије Борки Поповић, директору Земунске гиманзије Милошу Бјелановићу, ОШ „Никола Тесла“ Станиславу Стевуљевић, најуспешнијим вероучитељима Вуку Јовановићу, Велибору Мартиновићу и Немањи Протићу и новинарки Спутњика Сенки Милош.

Back to top button