Srbija

Патријарх Порфирије: О посети САД тек ћемо разговарати

СрбијаРеално/БЕОГРАД/16.12 – Патријарх Порфирије изјавио је данас да ће се о посети Сједињеним Америчким Државама и тамношњим епархијама још разговарати и додао да је потребно да посети све просторе где живе верници СПЦ и где постоје њени епископи, јер је посета патријарха, како каже „манифестација једниства наше Цркве“.

Патријарх је то рекао одговарајући на питање Тањуга да ли ће ускоро отпутовати у САД, јер је посета планирана за октобар прошле године, а којом је требало да се обележи 100. годишњица оснивања прве епархије СПЦ на америчком континенту отказана због ковида.

„То је тема о којој ћемо тек разговарали, али подразумева се да патријарх посети све просторе на којима живе наши верници, не само Америку“, рекао је патријарх новинарима након посете Управи за сарадњу са црквама и верским заједницама, прве од када је устоличен.

Он је на питање о несугласицама међу верницима и клиром у САД, односно у тамошњим епархијама, рекао да је једно медијски доживљавај реалности, а друго реални живот.

„Најчешће постоји раскорак онога што читамо у новинама и реалног живота, а да бисмо имали истински прави увид у ситуацију, морамо да имамо лично искуство. Тада ћемо моћи да имамо и истинске и праве оцене“, рекао је патријарх Порфирије.

Тројицу владика – новограчаничког-средњозападноамеричког Лонгина, источноамеричког Иринеја и западноамеричког Максима протеклих година оптуживао је део верника, али и појединих епископа, да су самосталним одлукама нарушили јединство и канонски поредак СПЦ у САД.

Патријаршија је раније саопштила да ће црквена имовина која је 2017. године пренета на новоформиране корпорације бити враћена у редован статус и да ће се са њом убудуће управљати без индивидуалног права на отуђење, искључиво у складу са канонима Православне цркве и Уставом СПЦ.

Како је наведено, надзор над управом имаће Свети синод, а његов стручни тим утврдио је да у правном систему САД не постоји ниједна препрека за спровођење тих одлука.

Такође, Српска православна црква је саопштила да је почело извршење одлука са седнице Сабора СПЦ одржане у новембру који се тичу имовине цркве у САД, уз жаљење што ни после пет година од пожара, храм Светог Саве у Њујорку није оспособљен за богослужење, чак ни за празнике.

Back to top button