DruštvoIzdvojene vesti

Патријарх Порфирије позвао вернике да запале свеће за све страдале и нестале у Вуковару

СрбијаРеално/БЕОГРАД/14.11 – Патријарх српски Порфирије је, на литургији у Храму Преображења Господњег у Загребу, истакао да је човеков живот светиња и да одузети некоме живот јесте удар на светињу и узимање светиње, пренео је портал Новости.

“Вуковар је био град симбол саживота различитости и заједнице у којој сапостоје они који су различити по разним параметрима. Данас се готово преполовио. Молим вас да, као и сваке године, упалимо једну молитвену свећу за све који су тамо пострадали. Као и да упутимо молитву за све који су нестали и којима се не зна гроб”, казао је Порфирије.

Позвао је вернике да упуте молитву као израз вере и љубави према човеку као таквом, да будемо људи мира, да волимо друге и различите и тим путем афирмишемо себе, јер само кроз диељење постајемо богатији.

“Молим вас да упутимо молитву за све пострадале у Вуковару, за све невине жртве и да молимо Бога да у свету међу људима владају мир, разумевање и поштовање, јер земља је толико лепа и богата да има места за све и свако користећи своје потенцијале може ту земљу да украшава и обогаћује собом. Наша вера нас обавезује да свугде испуњавамо јеванђеље Божје као закон свога живота”, рекао је патријарх СПЦ.

Истакао је да је вера простор аутентичног и правог живота, као и да се из вере у Христову реч гради специфичан систем вредности.

“Човек је биће створено за вечност. Не само за безличну и пуку вечност егзистенције, него за вечност чији је смисао љубав и заједница човека са Богом и свих људи међусобно. Тај систем вредности подразумева да је Бог наш отац, а сваки човек наш брат. Другачији је од система вредности који каже да циљ оправда средства или да злом треба узвратити на зло или да препоручује да чиниш другима само оно што они теби чине. Тај систем саздан је из две заповести о љубави – према Богу и према ближњем која извире из љубави према Богу. Кад волим Бога, волим и све оно што је он створио” казао је Порфирије, поручујући да је људима одувек стало да воле и да буду вољени.

“Молитва пре свега преображава нас”, поручио је Порфирије, нагласивши да молећи се за оне који нам чине неправду јачамо и сами себе, почињемо се гледати другачије, не помишљамо на осветољубивост и злопамћење. Тако се и онај крај нас мења, постаје другачији и више нам не смета.

Back to top button