Izdvojene vestiSrbija

Патријарх Порфирије са секретаром Свете столице: Mора постојати сарадња свих цркава, пре свега хришћана

СрбијаРеално/БЕОГРАД/23.11 – Поглавар СПЦ Порфирије и шеф дипломатије Ватикана Пол Ричард Галагер сагласили су се у манастиру Ковиљ да ради добра и појединца и читавог људског рода, читаве Планете, мора постојати сарадња свих цркава, пре свега хришћана, а Галагер је истакао да је његов сусрет са патријархом најзначајни део тродневне посете Србији.

Патријарх Порфирије је после разговора са надбискупом Полом Ричардом Галагером рекао да не постоји велика потреба да се улажу напори да бисмо се, како је, казао, “ми међусобно разумели”.

“То је оно што смо разговарали и око чега смо се сагласили и разумели, да ради добра и појединца и једног човека и добра читавог људског рода, читаве Планете морамо сарађивати и међусобно радити пре свега ми хришћани, јер не постоји велика потреба да улажемо напоре да бисмо се међусобно разумели. Али, морамо сарађивати и са људима који припадају другим религијама и који себе осећају да немају потребу за Богом и декларишу се као неверници”, истакао је патријарх Порфирије.

Рекао је да је задовољан посетом Галагера, посебно што су разговарали у манастиру Ковиљ, својеврсном симболу мира, и подсетио је да је тај манастир настао на месту где су се помириле две војске, угарска и српска у време Светог Саве, који је томе посредовао.

“Разговор је протекао у том духу, духу Јеванђеља Христовог, ми смо разговарали о свим изазовима са којим се суочавају наше цркве, а то су изазови модерног човека и потреба заједничког сведочења Јеванђеља модерном свету”, рекао је патријарх српски.

Констатовали су, како је казао, да је систем вредности које Јеванђеље носи и сведочи, на неки начин другачији од многих других система вредности који се нуде модерном човеку.

Навео је да сви изазови са којима се суочавају Римокатоличка и Српска православна црква, као, како је казао, цркве народа који имају потребу за Христом, као носиоцем мира, последица је заборава на Христа.

“Није могуће да постоји никакав мир ако немамо мир изнутра, а немамо га ако немамо заједницу и општење са Богом. Онда творевина неће осветољубиво да нам узвраћа на наш потрошачки однос. У том смислу видимо многе еколошке проблеме, па и пандемију са којом се суочавамо”, рекао је Патријарх.

Пол Ричард Галагер је рекао да је задовољан сусретом и оценио да је “ово значајан корак напред који потврђује посвећеност дијалогу и разменама мишљења”.

Оцењујући сусрет као “почетак даљег прогреса који ће приближити хришћане католичке и православне традиције да заједно буду на услузи човечанству”, Галагер је рекао да је то и циљ “нашег постојања”.

Истакао је да је разговор са патријархом СПЦ протекао у духу позитивне размене мишљења које је, како је навео, одраз великог поштовања које постоји између Римокатоличке и Српске православне цркве.

Шеф дипломатије Ватикана је новинарима казао да је патријарху Порфирију пренео поздраве наклоности папе Фрање са којим се, како је рекао, српски патријарх више пута срео.

“Обојица су људи велике вере”, нагласио је Галагер.

Истакао је да је са патријархом српским разговарао о дијалогу и односима цркава не само, како је навео, “наше две већ и на глобалном нивоу као и глобалној политичкој ситуација у региону и свету”.

Састанку су присуствовали епископи топлички Јеротеј и марчански Сава, шеф Кабинета Патријарха српског, амбасадор Републике Србије при Светој Столици проф. др Сима Аврамовић и др Богдан Лубардић, професор Православног богословског факултета у Београду.

Галагер су јуче састао са српским званичницима, председником, премијером и шефом српске дипломатије – Александром Вучићем, Аном Брнабић и Николом Селаковићем.

Дан раније, Галагер је у Сремској Митровици заредио бискупа Фабијана Свалину за бискупа коадјутора Сремске бискупије.

Back to top button