Politika

Пеци: ЗСО мора да се оснује, то је међународна обавеза

СрбијаРеално/ПРИШТИНА/3.12 – Директор Косовског института за истраживање и развој политике (КИПРЕД) Љуљзим Пеци заложио се за оснивање Заједнице српских општина (ЗСО), али сматра да она треба да буде део свеобухватног пакета за нормализацију односа Приштине и Београда, пише приштински Лјајми.

Пеци је, током представљања тромесечног извештаја „Косовски посматрач: руски дипломатски рат и дезинформације медија, 15. август – 1. октобар 2021“, рекао да Приштина има међународну обавезу да оснује ЗСО.

Како је навео, без оснивања ЗСО не може да се постигне договор са Београдом.

Пеци је подсетио да је косовска скупштина ратификовала споразум из 2013. године којим је предвиђено оснивање ЗСО, преноси Косово онлајн.

„С друге стране, одлука Уставног суда Косова не негира оснивање ЗСО, већ наводи примедбе на садржај споразума из 2015. године. Уставни суд не оспорава ни назив, упркос ономе што косовски лидери кажу сада када су на функцијама. Мислим да ЗСО треба да се оснује, али да треба да буде део свеобухватног пакета нормализације односа са Србијом. Без тога не можемо да се договоримо са Србијом, а нећемо имати ни подршку и разумевање међународне заједнице, они то траже од Вашингтона до Брисела и свих кључних актера“, рекао је Пеци, преноси Танјуг.

Он је оценио да изјаве премијера привремених приштинских институција Аљбина Куртија и премијера Албаније Едија Раме о уједињењу „штете и Косову и Албанији“, али и да је мало вероватно да ће се такве изјаве реализовати.

„Такве тенденције не забрињавају само Русију, већ нажалост и Брисел и Вашингтон“, навео је Пеци.

Он је рекао да такве игре доводе Приштину и Албанију у незавидан положај да се, како је навео, „супротставе “српском свету““.

Пеци је рекао да, с обзиром на то да је Албанија чланица НАТО, уједињење тзв. Косова са Албанијом не може да се обави без одобрења свих земаља чланица Алијансе, јер то, како је нагласио, подразумева проширење безбедносних гаранција НАТО за територију КиМ.

Back to top button